Igora Šajgala aj do tretice uznali za vinného z vraždy Kubašiaka

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok uznal horehronského podnikateľa Igora Šajgala za vinného, že si objednal lúpežný útok na svojho bývalého spoločníka Jána Kubašiaka a vydieral ho i s manželkou.

27.09.2018 16:52
debata

Ide už o tretie rozhodnutie prvostupňového senátu v tejto veci, aktuálne po tom, ako Najvyšší súd zrušil doterajšie rozhodnutia prvostupňového i krajského súdu v Banskej Bystrici a vec vrátil na doplnenie dokazovania na základe dovolania obžalovaného. Igor Šajgal sa na pojednávaní nezúčastnil a koná sa proti nemu ako ujdenému. Voči rozsudku sa odvolal obhajca Ondrej Zachar.

Podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zavraždili 14. novembra 2006 pri útoku policajného komanda pod vedením Róberta Petluša. Ten na akciu za peniaze naviedol trenčianskeho policajta Juraja Roszíka a jeho kolegu Róberta Červeňana. Ako objednávateľa útoku na Kubašiaka žaloval prokurátor jeho bývalého spoločníka Igora Šajgala. Zároveň mu kládol za vinu i vydieranie manželov Kubašiakovcov. Doteraz sa uskutočnili dva procesy, keď v prvom súd uznal vinu iba z vydierania, objednávka vraždy sa nepreukázala. Po odvolaní prokurátora Krajský súd vrátil vec na doplnenie dokazovania. V novom procese Petluš zmenil výpoveď a vyhlásil, že objednávateľom útoku na Kubašiaka bol Igor Šajgal. Podľa Petluša však nešlo o objednávku vraždy, ale lúpežné prepadnutie so snahou získať dokumenty zo spoločného podnikania. Okresný súd na základe Petlušovej výpovede i ďalších dôkazov v januári 2015 uznal Igora Šajgala za vinného z objednávky lúpežného útoku na Kubašiaka a jeho vydierania. Obžalovanému uložil trest osem rokov odňatia slobody a peňažný trest 35-tisíc eur. Obžalovaný podnikateľ sa voči tomu odvolal a vyhlásil, že žiadne dokumenty od Kubašiakovcov nepotreboval, pretože všetko bolo v sídle spoločných firiem. Obhajoba označila výpoveď expolicajta Petluša za účelovú, ktorá mu má pomôcť k nižšiemu trestu pri prípadnej obnove konania.

V októbri 2015 odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici rozsudok prvostupňového súdu potvrdil v plnom rozsahu. Igor Šajgal sa na odvolacom konaní ospravedlnil zo zdravotných dôvodov, ináč by ho bol súd vzal hneď do výkonu trestu. Pretože do väzenia nenastúpil, súd na neho vydal zatykač. Igora Šajgala však nebolo a dočkal sa i verdiktu Najvyššieho súdu, ktorý vyhovel jeho dovolaniu a následne zrušenia európskeho zatykača.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Ján Kubašiak #igor šajgal