So susedmi žiadne konflikty nemal, hovoria Kolárčania o podozrivom z vraždy

Kukláči, psy a policajti od Topoľčian až po Bratislavu. Tichá vedľajšia ulička v Kolárove sa od piatkového skorého rána stala stredobodom záujmu. V hľadáčiku polície sa ocitol menší biely rodinný dom v tvare kocky aj so záhradou. Práve v ňom celý deň zaisťovali dôkazy o Tomášovi Sz., jednom z podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

27.09.2018 19:00
Tomáš Sz. Foto:
Profilová fotka Tomáša Sz. z Facebooku.
debata (33)

Akciu polícia rozbehla krátko pred pol piatou ráno, keď ulicu osvetľovali iba lampy. „Zobudil ma hukot vrtuľníka, ale nevenoval som tomu pozornosť, pretože to trvalo len krátko,“ opisuje začiatok veľkých policajných manévrov jeden zo susedov László. Celá akcia podľa neho musela prebehnúť rýchlo. „Potom som už len videl hromadu policajných áut,“ dodáva dôchodca.

Na Harcsovej ulici zasahovali takmer do večera policajti z Topoľčian, Trnavy, Nitry, Bratislavy a Komárna v dome Tomáša Sz. „Býva tam s rodičmi, už od detstva, ženu a deti nemal,“ približuje László. Počas prehliadky bola v dome prítomná aj jeho mladšia sestra, polícia neskôr priviedla aj jeho matku. „Bol to mladý, študovaný muž, nemal povesť bitkára ani násilníka,“ spomína sused.

Tomáš Sz. mal desiatky rokov pôsobiť ako komárňanský policajt. Podľa susedov ho prepustili, vraj pre nekompetentnosť. Tomáš Sz. sa neskôr živil ako pracovník SBS, na profile na sociálnej sieti uvádza, že študoval na poľnohospodárskej univerzite v Nitre a prešiel výcvikom Európskej bezpečnostnej agentúry. Dnes vedie vlastný obchod zameraný na výživové doplnky a zdravé potraviny. Obchod má vlastniť so svojím bratrancom Miroslavom M., ktorého polícia zadržala na Lesnej ulici. „Tomášov otec vlastnil v minulosti aj stavebnú firmu,“ pokračuje sused László, ktorý pozná celú rodinu.

Tomáš Sz. je v obci známy ako športovec. Dlhé roky sa venuje bojovému umeniu. „Veľa športoval, často mi písal, že sa mu ráno podarilo odbehnúť desať kilometrov,“ hovorí ďalší zo susedov Arpád. Tomu, že by sa mohol Tomáš podieľať na vražde, neverí. „Veľmi pochybujem, že by to urobil za peniaze, mal výsluhový dôchodok a chodil pracovať aj do zahraničia,“ mieni Arpád. Pripúšťa však, že fyzicky to zvládnuť mohol. „Bol športovec, bývalý policajt, vycvičený v streľbe,“ zamýšľa sa Arpád.

Na sociálnej sieti Tomáš Sz. uverejnil fotografie z tréningov džiu-džicu, ale aj s puškou na lodi pri afrických brehoch. Má rád rýchlu jazdu a motorkou prejazdil niekoľko európskych krajín.

Miroslav M. je bývalý vojak, v hodnosti desiatnika ho prepustili z armády pred piatimi rokmi. Nie všetci však hovoria o týchto dvoch mužoch len v dobrom. Obaja mali povesť zlých chlapov – ak ste mali problém, vybavili ho. Vraj pôsobili aj ako vymáhači dlhov, neboli však výpalníkmi, nechodili po pravidelné výpalné do podnikov. Klebetí sa, že mali mať prsty aj vo vražde miestneho podnikateľa pred dvoma rokmi, ale polícia sa vtedy o nich nezaujímala.

Policajná akcia susedov prekvapila. „Moji rodičia bývajú takmer oproti a Tomáša poznám ako pohodového chalana,“ zareagoval Peter. Podľa neho okrem športu sa tiež venoval rybárstvu. „So susedmi žiadne konflikty nemal,“ tvrdí Peter.

Policajti uzavreli celú Harcsovu ulicu. Pred bielo-zelenými páskami postávalo v podstate celý deň množstvo zvedavcov. Zároveň zasahovali aj na Lesnej a Ružovej ulici. Najdlhšie sa však zdržali práve na Harcsovej ulici, ktorá je lemovaná nízkymi rodinnými domami.

V dome Tomáša Sz. policajti zhabali niekoľko vecí, medzi nimi aj počítač. Miesto prehľadávali aj so psami. Popoludní sa zamerali aj na autá, ktoré krátko pred večerom nechali odviezť. Bielu dodávku na odvoz podozrivého pristavila polícia pred dom okolo poludnia. Tomáš Sz., ktorý je podozrivý z vykonania vraždy, do nej nastúpil o štvrtej popoludní, auto však odišlo až krátko pred šiestou.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka