Z vraždy Kuciaka obvinili troch zadržaných, v Komárne zatkli Kočnerovu tlmočníčku

Tri osoby obvinili z úkladnej vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ide o Tomáša Sz., Miroslava M. a zrejme Zoltána A. Vyšetrovací tím je presvedčený o vine týchto osôb, píše polícia na sociálnej sieti.

28.09.2018 14:02 , aktualizované: 21:09
Kolarovo, Kuciak, vrazda, policia, naka, razia,... Foto: ,
Zásah kukláčov v kolárove.
debata (540)

„Môžeme potvrdiť, že počas štvrtkovej policajnej akcie bolo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zadržaných 8 podozrivých osôb. Po ich vypočutí bolo 5 osôb zo zadržania prepustených a 3 osobám (T. S, M. M., Z. A.) bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. V aktuálnom štádiu prípravného konania vyšetrovateľ Policajného zboru SR vykonáva úkony s obvinenými a na ich základe spracuje podnet pre prokurátora na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. Ďalšie informácie nie je možné aktuálne poskytnúť." Informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Skriňa plná spisov

,Vyšetrovací tím je presvedčený o vine týchto osôb. Všetci zasahujúci policajti a vyšetrovací tím spravili maximum pre to, aby vinníci mohli byť potrestaní. Teraz o ich osude bude rozhodovať prokurátor a súd," reagovala polícia na sociálnej sieti. Ďalšie informácie prisľúbila na budúci týždeň a verejnosť požiadala o trpezlivosť. „Nepriateľ nikdy nespí. Preto je niekedy mlčať zlato, aj keď sme za to kritizovaní,“ napísali policajti. Na dôkaz, že „všetko je dobre rozbehnuté“, zverejnili na sociálnej sieti fotografiu s fasciklami obsahujúcimi vyšetrovací spis k prípadu. Vyše 40 zväzkami naplnili celú jednu skriňu.

Podľa najnovších informácií, ktoré priniesol portál Aktuality.sk je zrejme tretím zadržaným mužom Zoltán A. z obce Marcelová pri Komárne. Meno tohto známeho podnikateľa sa v uliciach Kolárova spomínalo v posledných dňoch čoraz častejšie. V minulosti v meste vlastnil pizzeriu a sám pôsobí vo viacerých firmách na juhu Slovenska.

Polícia zároveň na sociálnej sieti zverejnila prvé oficiálne video priamo zo zásahu v Kolárove.

Podozriví boli zadržaní vo štvrtok skoro ráno, prokurátorovi v tom momente začala plynúť 48-hodinová lehota, počas ktorej musí stihnúť podať na súd návrh na vzatie obvinených do väzby.

Sudcovi pre prípravné konanie potom začne plynúť 72-hodinová lehota na rozhodnutie o väzbe alebo o prepustení na slobodu. Rozhodovať by mal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. „Nedá sa predpokladať, ako sudca všetko zváži a ako rozhodne. Je veľký predpoklad, že rozhodne o väzbe,“ nazdáva sa odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa jej slov verejne známe informácie naznačujú, že na vzatie obvinených do väzby by mal existovať dôvod.

Policajti zaisťujú dôkazy z domu podozrivého.
Policajti zasahujú v Kolárove.
+11Policajti zasahujú v Kolárove.

Aj keby sa podarilo preukázať vinu obvinených, vyšetrovanie ešte ani zďaleka nie je na konci. Stále uniká objednávateľ vraždy. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného sa zatiaľ nejaví, že by mal byť objednávateľ z prostredia najvyššej politiky.

„Skupina páchateľov je z malého mesta. Takýchto by si nejaký politik asi neobjednal. Vo vyšetrovaní sa musí ukázať, či netlačila päta nejakého lokálneho politika, aj podľa toho, čím sa Ján Kuciak zaoberal. Vyzerá to skôr na nejakú regionálnu záležitosť. Viem si predstaviť, že v tejto oblasti sa to týka skôr daňových podvodov,“ povedal Žitný ešte vo štvrtok v rozhovore pre Pravdu. Podľa neho to, že možní páchatelia neušli do zahraničia, naznačuje, že tento prípad nepovažovali za nijako výnimočný. „Neprikladali tomu špeciálny význam. Urobili objednávku a čakali, že tým sa to končí. Určite nečakali, že sa spustí taká lavína,“ zamýšľa sa analytik.

Zásah komanda v Komárne

V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zasiahlo v piatok elitné policajné Lynx Commando u 44-ročnej Aleny. Podľa nepotvrdených informácií tlmočila z taliančiny podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.

zväčšiť V rodinnom dome na Okružnej ulici na Leteckom... Foto: TASR, Ladislav Vallach
SR Kuciak vražda Komárno elitné komando zásah NRX V rodinnom dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zasahovalo v piatok elitné policajné Lynx Commando.

Podľa svedkov z ulice sa ráno objavili civilné vozidlá s evidenčnými číslami rôznych okresov a parkovali s naštartovanými motormi. Neskôr zmizli a okolo poludnia sa objavilo ozbrojené komando. Policajti v civile celé popoludnie vynášali z domu predmety.

„Len to sme videli, že sa vozí na drahých autách,“ uviedla o žene jedna zo susediek, ktorá však o nej nič bližšie nevedela. Povedala, že zásah s množstvom civilných vozidiel sa začal zhruba o 11.00 h. „Ja som vynášala smeti a videla som tu plno vozidiel a kukláčov,“ dodala s tým, že žiadny vrtuľník nezasahoval.

Na dome, v ktorom býva, podľa susedy nie sú žiadne tabule, ktoré by naznačovali, že tam pôsobí tlmočnícka firma.

Ženu komando odviezlo krátko po 18.30 h. Kolónu civilných vozidiel komanda sprevádzalo jedno policajné auto. Novinárom mimo záznam ľudia z ulice povedali, že to bola konfliktná osoba, ktorá bola dlho zadlžená, potom zrazu začala striedať drahé vozidlá.

Policajná akcia sa podľa medializovaných informácií konala pravdepodobne v súvislosti s prípadom vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

© Autorské práva vyhradené

540 debata chyba
Viac na túto tému: #Špeciálna prokuratúra #polícia SR #vražda novinára Jána Kuciaka