Tisíce ľudí žiadali v Bratislave 'slušné Slovensko', pridali sa Košice aj B. Bystrica

Niekoľko tisíc ľudí sa v Bratislave zišlo na ďalšom pochode iniciatívy Za slušné Slovensko. Pochod sa začal o 19.00 h na Námestí SNP a pokračoval cez Palisády k budove Národnej rady (NR) SR.

28.09.2018 19:52 , aktualizované: 21:17
Bratislava pochod Za slušné Slovensko Foto: ,
Pochod Za slušné Slovensko - Nikam neodchádzame! v Bratislave.
debata (781)
Pochod Za slušné Slovensko v hlavnom meste.
Pochod Za slušné Slovensko - Nikam...
+5Pochod Za slušné Slovensko v hlavnom meste.

Organizátori akciu zvolali, lebo ich požiadavky stále neboli splnené, pretože objednávateľ vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nie je známy. Vláda Petra Pellegriniho (Smer) podľa nich stále nedokázala obnoviť dôveru v štát.

Organizátori vyhlásili, že vnímajú štvrtkový zásah polície ako krok vpred a veria, že bude viesť k dolapeniu vrahov. „Jedným dychom však dodávame, že je kľúčové, aby sme poznali objednávateľov tejto ohavnej vraždy,“ zdôraznil jeden z organizátorov Juraj Šeliga.

Účastníci pochodu organizovaného iniciatívou Za... Foto: SITA, Diana Černáková
pochod Účastníci pochodu organizovaného iniciatívou Za slušné Slovensko v Bratislave.

Organizátori tiež pripomenuli, že od zostavenia vlády Pellegriniho prešlo pol roka, ale nemajú pocit, že by presadil kroky, ktoré by pomohli, aby ľudia opäť začali veriť v štátnu moc. Opäť spomenuli zametanie káuz pod koberec. Kritizujú ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer) pre kauzu únosu vietnamského občana. Ministerka vnútra ešte v stredu po rokovaní vlády uviedla, že vníma pochod ako prejavenie slobodnej vôle občanov demokratickej krajiny.

„Stojíme pred národnou radou, aby sme dokázali politikom, že oni majú slúžiť nám občanom a nie ‚našim‘ ľuďom,“ vyhlásila ďalšia z organizátoriek Karolína Farská. Šeliga ďalej upozornil na dôležitosť voľby ústavných sudcov, pri ktorej musia byť občania ostražití. Politici chcú podľa neho na ústavný súd dosadiť ľudí, ktorí sú poslušní.

Pred budovou parlamentu okrem organizátorov vystúpili aj zástupcovia z oblasti kultúry, novinárskej obce či mimovládnych organizácií. Pripomenuli, že má zmysel protestovať, pretože len vďaka verejnému tlaku nastali doterajšie zmeny k lepšiemu.

Podľa odhadov polície prišlo pred budovu parlamentu 4.000 ľudí. Jedným z dôvodov iniciovania protestov bolo nedostatočné informovanie verejnosti a naťahovanie vyšetrovania vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Ešte pred pochodom však vo štvrtok zadržali niekoľko podozrivých, z ktorých v piatok obvinili tri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Počas celého pochodu účastníci svietili lampášmi, mobilmi či baterkami na znak toho, že „svetlo vždy porazí tmu.“

V Košiciach vyše 500 ľudí

Vyše päťsto ľudí sa dnes zišlo na zhromaždení pri košickej Dolnej bráne a na pochode po Hlavnej ulici Za slušné Slovensko. Na zhromaždení v úvode organizátori i účastníci potvrdili, že nezabúdajú na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny. Ich pamiatku si uctili minútou ticha a potom skandovaním hesla Nezabúdame.

Organizátor Ján Gálik pripomenul viaceré kauzy, ku ktorým došlo v poslednom čase. „Nič sa nezmenilo,“ kričali ľudia. Vládu Petra Pellegriniho nepovažujú za slušnú a dôveryhodnú a označili ju za bábkovú vládu.

Búrlivým potleskom privítali na pódiu Zlaticu Kušnírovú, matku zavraždenej Martiny. „Som rada, že sa ľudia pozviechali a pokračujeme v spoločnom boji, ktorý začal Janko. Je na nás, aby sme tento boj doviedli do konca. Nedovoľme, aby nám oligarchovia a mafiáni zobrali Slovensko,“ povedala Kušnírová.

Podľa Jána Gálika zo SAV politici a ministerstvo ponížili vedeckú a akademickú obec ako nikto doteraz.

S plamenným prejavom vystúpil farmár František Oravec z Gyňova neďaleko Košíc. Kritizoval políciu za nečinnosť a poukázal na dianie v poľnohospodár­stve. Verejne vyzval riaditeľa košickej krajskej polície Juraja Leška, ktorý predtým šéfoval polícii v Michalovciach, aby policajti neodkladali, ale riešili trestné činy a možné podozrenia z rôznych nekalých praktík a prepojení medzi niektorými subjektmi podnikajúcimi nielen v agrosektore.

S transparentom Neodchádzame sa účastníci so svietiacimi mobilmi vybrali na tichý pochod po košickej Hlavnej ulici.

Zhromaždenie a pochod Za slušné Slovensko sa konal aj v Banskej Bystrici. Zúčastnilo sa na ňom niekoľko stoviek ľudí. Skandovali heslá: Dosť bolo Smeru! Tiché zhromaždenie zakončila štátna hymna.

781 debata chyba
Viac na túto tému: #Za slušné Slovensko #pochod Za slušné Slovensko