Vražda Kuciaka stála 70-tisíc eur, Kušnírová bola 'náhodná obeť'

"Objednávateľ zaplatil za vraždu Kuciaka minimálne 70-tisíc eur," uviedol dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokurátury a upresnil, že 50-tisíc zaplatili objednávatelia vopred a 20-tisíc mali vykonávateľom odpustiť ako dlh. "Sprostredkovateľ dlžil objednávateľke tých 20 000," potvrdil dozorujúci prokurátor.

01.10.2018 11:19 , aktualizované: 17:26
ciznar, lucansky, zurian Foto: ,
Vľavo generálny prokurátor Jaromír Čižnár a v strede šéf polície Milan Lučanský informujú o progrese v prípade dvojnásobnej vraždy vo Veľkej Mači. Vpravo šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.
debata (1309)

Prokurátor, ktorý nemôže byť menovaný, potvrdil, že objednávka na vraždu prišla „len“ na Jána Kuciaka a Martina Kušnírová bola „náhodná obeť“. „Martina Kušnírová nebola cieľom vraždy. V čase vraždy jej partnera bola len v nesprávny čas na nesprávnom mieste,“ uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Vyšetrovatelia poznajú „obdobie, kedy sa objednávateľka začala zaoberať objednávkou vraždy,“ uviedol prokurátor bez toho, aby špecifikoval presný dátum alebo konkrétnejšie obdobie.

Prokurátor zároveň upresnil, že strelcom bol Tomáš Sz., objednávateľkou Alena Zs., vodičom, ktorý Tomášovi na mieste činu pomáhal, bol Miroslav M. a sprostredkovateľom Zoltán A.

Objednávku mala vyplatiť obvinená Alena Zs. Odkiaľ dostala zákazku, polícia ďalej rieši. „Robí sa na tom, aby sme zistili, odkiaľ tá objednávka prišla, nezostane to len v tejto polohe. Kam to povedie, aký bude výsledok, je predčasné hovoriť. Je pravdepodobnosť veľmi vysoká, že ona vyplatila peniaze, ale je otázka, odkiaľ mala peniaze,“ uviedol prokurátor.

Žitný: Musí spolupracovať, ak chce nižší trest

„V tejto chvíli je z pohľadu vyšetrovania ona ten najvyšší objednávateľ. Jej výsluchy povedú k tomu, aby vysvetlila svoje motívy a čo ju k tomu viedlo. Ak nebude vedieť hodnoverne vysvetliť, napríklad ako ju Kuciak svojou prácou ohrozoval, bude jasné, že za ňou je niekto iný," objasnil bezpečnostný analytik Milan Žitný. Dodal, že ak žena objednávateľa prezradí, musí uviesť také dôkazy, ktoré na neho ukážu.

"Musí vysvetliť ako si to objednal, prečo, kde sa to stalo, kde boli schôdzky, čím to môže dokázať. To znamená, že jej výpoveď musí mať stopu, ktorá bude overiteľná dôkazmi,“ pokračuje analytik. Ak tlmočníčka ponúkne, že bude spolupracovať, so súhlasom prokurátora môže byť uzavretá dohoda o vine a treste. "Trest ju síce neminie, ale bude sa na to prihliadať. Prokurátor pre ňu bude žiadať nižšiu sadzbu za to, že pomohla odhaliť vrhol tejto pyramídy a súd bude tiež zhovievavajší,“ zamýšľa sa Žitný.

Marián Kočner Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marián Kočner Marián Kočner

Kočnerom sa nezaoberajú

Meno Aleny Zs. sa spája s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý v súčasnosti sedí vo väzbe pre podozrenie z falšovania miliónových zmeniek. Alena mala preňho tlmočiť z taliančiny a podnikateľ má byť krstným otcom jej dcéry. Ešte počas Kuciakovho života s ním mal Kočner konflikty, keďže novinár písal o jeho kauzách. Podnikateľ mu v telefóne povedal, že bude naňho a jeho rodinu hľadať špinu, ktorú potom zverejní. Kuciak podal trestné oznámenie pre vyhrážanie. Polícia ho zamietla, a to aj po opätovnom preverení po Kuciakovej smrti.

Podľa analytika Žitného napriek kontaktom s Alenou podnikateľ za vraždou stáť nemusí, na druhej strane to nevylúčil. „Kočner Kuciakovi volal, hrozil mu, verejne vykrikoval o diskreditácii novinárov a na druhej strane si dá objednávku na vraždu? Toto si neviem spojiť. Pripadá mi to absurdné. Ani k jeho výbušnej povahe mi to nesedí. Držím sa príslovia, že pes, ktorý breše, nehryzie. Svoju frustráciu ventiloval iným spôsobom, také hlúpe výkriky proti niektorým novinárom, ktoré predviedol na tlačovke, nerobí človek, ktorý si potom objedná likvidáciu novinára, ktorý o ňom píše. Ale zároveň to ani nemôžem vylúčiť,“ komentuje Žitný.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Milan Žitný Bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Dozorujúci prokurátor poznamenal, že v rámci vyšetrovania skutku sa v súčasnosti osobou Mariana Kočnera nezaoberajú.

Obvinený spolupracuje

„Jeden z obvinených Zoltán A. spolupracuje s políciou,“ naznačil dozorujúci prokurátor. Podľa jeho slov si obvinený vyhodnotil rozsah poznatkov voči nemu a rozhodol sa akceptovať situáciu, v ktorej sa ocitol a tak bol ústretovejší k orgánom činným v trestnom konaní.

„Keď prokurátor naznačil, že jeden obvinený spolupracuje, je jasné, že už nejaká komunikácia medzi ním a prokurátorom beží. On už súhlasil s tým, že bude nápomocný pri objasňovaní. To znamená, že tam e nejaká ústretovosť, keďže si obvinený uvedomuje, čo mu hrozí. Nevieme ale, čo vypovedal a aký je rozsah jeho vedomostí o celom skutku. Polícia musí mať toľko dôkazov, že to, čo obvinení povedia, sú okamžite schopní verifikovať,“ zdôraznil Žitný, podľa ktorého je v tomto prípade práca vyšetrovateľov kvalitná. „Je vidieť, že hendikep chýb zo začiatku vyšetrovania sa podarilo prekonať a výrazne sa posunuli. Sedem mesiacov je v takomto prípade naozaj bleskový čas,“ zhodnotil bezpečnostný analytik.

zväčšiť Jaromír Čižnár informuje o prípade vraždy Kuciaka. Foto: Ivan Majerský, Pravda
čižnár, kuciak Jaromír Čižnár informuje o prípade vraždy Kuciaka.

Strelec Tomáš Sz. „odišiel z postu vyšetrovateľa na obvodné oddelenie, čo je neštandardné a následne odišiel do civilu, kde sa stratil z dosahu polície,“ uviedol policajný prezident Milan Lučanský a dodal, že Tomáša Sz. „viackrát disciplinárne riešili za pochybenia pri vyšetrovaní“.

Lučanský ocenil prácu nielen slovenských vyšetrovateľov, ale aj spoluprácu s Interpolom. „Všetci naši policajti dostanú za svoju mravenčiu prácu odmeny,“ uviedol Lučanský.

Dodal, že „v radoch policajtov, ktorí na prípade pracovali a pracujú, žiadnej skepse neprepadli. Skepsa bola jedine na začiatku vyšetrovania, keď došlo k určitým pochybeniam,“ do­dal.

Čižnár k tejto téme uviedol, že „skepsu umelo vytvárali niektorí politici, ktorým to vyhovovalo a ktorí sa tak priživovali“ na celom prípade.

Zverejnili video zo zásahu

Polícia v pondelok na facebooku zverejnila autentické video zo zásahu v Kolárove, pri ktorom zatkla osem ľudí.

Čižnár verí v úspešný koniec

Podľa Jaromíra Čižnára sa k prípadu vyjadrujú ľudia, ktorí by tak robiť nemali a ktorí s vecou nemajú nič spoločné. „Začína mi to už liezť na nervy,“ uviedol Čižnár na margo nemenovaných politikov a vyzval ich, aby „sa nevyjadrovali k veciam, ktorým nerozumejú“.

„Obvinení sú zatiaľ štyria ľudia, opakujem zatiaľ“, zdôraznil Čižnár.

„Polícia pracuje pod veľkým tlakom, ale sedem mesiacov, ktoré od vraždy uplynuli nie je až, ale len,“ povedal generálny prokurátor na margo času, ktorý uplynul od skutku spáchania vraždy a momentu, keď NAKA zatkla a obvinila podozrivých.

Policajná akcia „News“, pri ktorej zatkli podozrivých

  • Začala sa o 2. hodine ráno vo štvrtok 27. septembra.
  • Zúčastnilo sa na nej okolo 150 policajtov – z národnej protizločineckej jednotky, vyšetrovatelia, policajti operatívnej služby, kriminalistickí technici, psovodi, znalci, policajti z pohotovostných útvarov a zo špeciálnych zložiek, policajti z Europolu.
  • Vykonaných bolo 12 domových prehliadok, 13 prehliadok nebytových priestorov.
  • Zaistené boli dve automatické strelné zbrane s nábojmi a tlmičmi.
  • Zaistené boli tri motorové vozidlá a mobilný telefón, ktoré boli používané pri zločine.
  • Zaistený bol aj náboj s individuálnymi zhodami po zásobníku, ktorý bol použitý priamo pri zločine.
  • Na druhý deň, 28. septembra, bola zadržaná jedna osoba, vykonaná jedna domová prehliadka a zaistené mobilné telefóny.
  • Počas celej akcie bolo zaistených celkovo 570 stôp – napr. výpočtová technika, mobily, SIM karty.
zväčšiť Šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav... Foto: Pravda, Ivan Majerský
zurian Šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Čižnár predpokladá, že kauza bude mať úspešný koniec, žiada pokoj pre prácu polície a prokuratúry. „Dôkazy, ktoré sú, sú podľa môjho názoru, veľmi, veľmi silné. Myslím si, že je veľký predpoklad, že táto kauza sa dotiahne do úspešného konca. Budete priebežne informovaní do takej miery, aby sa neohrozilo vyšetrovanie. Nechcite detaily,“ vyhlásil Čižnár.

Vražednú zbraň polícia stále nemá

Šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian potvrdil, že policajti zaistili zbrane, autá a mobil, ktorý páchatelia použili. Rovnako zaistili náboj s individuálnymi zhodami po zásobníku použitom pri vražde. Vražednú zbraň však polícia nemá. „Zhoduje sa záznamník so zbraňou, ktorá bola použitá pri vražde, vražednú zbraň nemáme,“ spresnil policajný prezident Milan Lučanský.

Zurian informoval, že na akcii na zadržanie podozrivých sa zúčastnilo 150 policajtov. Vykonali 12 domových prehliadok, 13 prehliadok iných priestorov. Podľa Lučanského disponovala polícia informáciami o podozrivých približne mesiac.

Štvoricu obvinených poslal v nedeľu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica do väzby. Okrem Zoltána A. ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd SR.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor nedávno uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov alebo na doživotie.

Najvyšší súd nemôže rozhodovať

Najvyšší súd (NS) SR zatiaľ nemôže rozhodovať o sťažnostiach, ktoré podali voči vzatiu do väzby traja obvinení v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. „Predmetné sťažnosti NS SR k dnešnému dňu nenapadli,“ uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Ak budú predložené sťažnosti obvinených, tak NS SR musí na svojom neverejnom zasadnutí rozhodnúť do piatich pracovných dní (poznámka TASR). Podľa neoficiálnych informácií pre TASR je spisový materiál vo veci obvinených značne rozsiahly.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica poslal všetkých štyroch obvinených v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice do väzby. Okrem Zoltána A. ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa vzdal práva na jej podanie.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Milan Lučanský #vražda novinára Jána Kuciaka