Slovensko by mohlo rozšíriť spoluprácu s Českom v zbrojárskej výrobe

Spolupráca Slovenskej a Českej republiky v oblasti zbrojnej výroby by sa mohla výrazne posilniť. Vyplýva to zo záverov rokovania ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) a ministra obrany Českej republiky Lubomíra Metnara, ktorí sa dnes v delegáciách premiérov oboch krajín zúčastnili na 60. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne.

01.10.2018 14:32
debata (5)
Húfnica Zuzana počas prezentácie vojenskej... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
SR armáda priemysel zuzana vozidlo húfnica Húfnica Zuzana počas prezentácie vojenskej techniky.

O výsledkoch rokovania informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Česká republika by mohla mať podľa slovenského rezortu obrany záujem napríklad o samohybné húfnice Zuzana 2, ktoré sú výrobkom slovenského obranného priemyslu. Gajdoš so svojím kolegom tiež diskutoval o vojenskej spolupráci pri cvičeniach či zoskupení Vyšehradskej štvorky.

"Vynikajúcim príkladom pre možnú spoluprácu sú samohybné kanónové húfnice Zuzana 2, ktoré sú špičkovým produktom slovenského obranného priemyslu, ale zároveň základom ich podvozku je vozidlo Tatra, čo znamená, že by o ne mohla mať záujem aj Česká republika,“ povedal po stretnutí Gajdoš. "Som veľmi rád, že našim partnerom môžeme ponúknuť kvalitný produkt slovenského obranného priemyslu,“ povedal minister Gajdoš. Ako ďalej vysvetlil, Slovensko má dlhodobú tradíciu vo vývoji a výrobe delostreleckých systémov. „V prípade členských štátov Európskej únie a krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) ide o jednu z nedostatkových spôsobilosti, preto je možnosť spolupráce v tejto oblasti naozaj významná,“ doplnil minister.

Medzinárodný strojárky veľtrh v Brne je organizovaný pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky. Cieľom veľtrhu je poukázať na vývoj a spoločnú česko-slovenskú priemyselnú históriu. Slovenská republika je zároveň tento rok partnerskou krajinou Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #Peter Gajdoš #Lubomír Metnar