Matovič a Sulík sa pustili do seba. Vyčítajú si platy, vlaky či obedy

Šéf OĽaNO Igor Matovič na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom ostro kritizuje predsedu liberálnej SaS Richarda Sulíka.

01.10.2018 14:39 , aktualizované: 16:24
debata (178)

„O Sulíkovi je verejne známe, že jeho emočný kvocient sa blíži k nule. Respektíve, že je presvedčený, že všetko sa dá vtesnať do excelovej tabuľky,“ uviedol Matovič na facebooku.

Sulík ešte v nedeľu na rovnakej sociálnej sieti uviedol, že „Matovič môže v populizme súťažiť s Ficom!“ s odkazom na návrh OĽaNO na zmrazenie platov poslancov.

Matovič vo svojom statuse opozičnému kolegovi vyčíta populizmus pri zmrazovaní poslaneckých platov a aj výšku jeho (Sulíkovho, pozn. red.) platu v europarlamente. „Rišo, ľuďom nijako nevysvetlíš, že poslanci si akurát teraz zaslúžia o 1300 eur mesačne viac. Oni sú radi pridaným pár desiatkam eur na plate, tak skús sa na to pozrieť trošku aj ich očami,“ uviedol.

Šéf OĽaNO spomenul aj obedy a vlaky zadarmo, vianočné a výsluhové dôchodky, zavedenie školného na vysokých školách či nákup „teplých rožkov“ počas sviatkov. „Nuž, smola, Rišo. Rozlúč sa s tým, že Ti budeme pri takomto asociálnom barbarstve asistovať. Ak chceš naďalej ľudí takto strašiť, straš, ale opakujem, my budeme naopak garanciou, že v Tvojej vláde budú aj ľudia, ktorí ľudí nepovažujú len za nuly a jednotky v nejakej exelovej tabuľke“, dodal na záver svojho statusu Matovič.

Stúpnu platy o 1 290 eur?

OĽaNO na októbrovú schôdzu Národnej rady SR predkladá návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky. „Hlavným účelom návrhu zákona je snaha predísť výraznému zvýšeniu platov niektorých ústavných a iných verejných činiteľov, predovšetkým politikov, v celkovej výške približne tri milióny eur formou ich ‚zmrazenia‘, a to v situácií, keď verejný dlh Slovenskej republiky stále dosahuje historické maximá (aktuálne 43,2 miliardy eur oproti 19,5 miliardy eur v roku 2008),“ uvádzajú v dôvodovej správe k návrhu s tým, že ak nepríde k zmrazeniu platov od nového roku, príjem poslanca bývajúceho mimo Bratislavský kraj, ktorých je výrazná väčšina, by vzrástol spolu s paušálnymi náhradami o 1 290 eur.

To považuje hnutie OĽaNO za neoprávnené a nesprávne. Návrh zákona v tomto ohľade podľa predkladateľov nadväzuje na obdobné legislatívne návrhy vládnej strany Smer z rokov 2012 až 2017, ktorá ich v rokoch 2012 a 2013 presadzovala dokonca v skrátenom legislatívnom konaní s odôvodnením, že štátu hrozia značné hospodárske škody, pokiaľ by k takémuto zmrazeniu platov nedošlo.

Sme rodina hovorí o populizme

S týmto návrhom nesúhlasí opozičná strana Sloboda a Solidarita. Ako pre agentúru SITA uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, zmrazenie platov ústavných činiteľov pre rok 2017 nebolo v súlade s Ústavou SRÚ. „SaS čaká na systémové riešenie úpravy platov a nie každoročné zmrazovanie, ktoré je v rozpore s ústavou. SaS odmieta hru na city občanov. Vyzývame koaličné strany, aby predložili funkčné riešenie. V opačnom prípade bude téma zdrojom konfliktov a populizmu, v ktorom sa predbiehajú niektoré koaličné aj opozičné politické strany,“ uviedla Blahová.

Ako podotkla, OĽaNO s SaS o tomto návrhu ani nediskutovalo. „Téma bola opakovane predmetom poslaneckého grémia, OĽaNO pozná náš názor, napriek tomu to predložili,“ uviedla. Podľa Blahovej treba širokú zhodu na návrhu, ktorý bude platiť roky a ktorý sa nebude každoročne meniť. „Čakáme, že takýto okrúhly stôl bude. Nepredpokladám však, že by sa to vyriešilo v tomto volebnom období,“ uviedla.

Poslanecký klub Smeru zatiaľ o zmrazovaní politikov podľa podpredsedu klubu Miroslava Číža nehovoril. „Zaregistroval som návrh, ale nehovorili sme o tom. Je to otázka, ktorá sa bude riešiť v rámci koalície, ale výstupy zatiaľ nie sú,“ povedal Číž dnes pre agentúru SITA. Podpredseda SNS Anton Hrnko uviedol, že k populistickým a hlúpym nápadom sa nevyjadruje. Hnutie Sme rodina považuje podľa podpredsedu poslaneckého klubu Petra Pčolinského zmrazovanie platov za populistický a nesystémový krok. „Už dávno mala prísť koalícia so systémovým riešením, ale doteraz toho neboli schopní. Neustále zmrazovanie platov považujem za nezmysel, čo však neznamená, že poslanci by mali mať o tisíc eur vyššie platy,“ povedal Pčolinský pre agentúru SITA s tým, že nech sa platy valorizujú podľa nejakého vzorca. „Zmrazovanie je využívané len na marketing politikov,“ dodal.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #vlaky zadarmo #obedy zadarmo #SASKA