Slovensko pripravuje sprísnenie ochrany prírody v národných parkoch

Ministerstvo životného prostredia navrhlo sprísnenie ochrany prírody v národných parkoch, od ktorej si sľubuje napríklad obmedzenie ťažby dreva a iných zásahov v chránených územiach. Novinárom to v utorok povedal minister životného prostredia László Sólymos.

02.10.2018 13:51
lazslo solymos Foto: ,
Minister životného prostredia Lázsló Sólymos.
debata

Úrady dlhodobo čelia výčitkám mimovládnych i medzinárodných organizácií, že dostatočne nechránia najvzácnejšie prírodné lokality. Ekológovia opakovane upozornili napríklad na rozsiahlu ťažbu dreva v lesoch, vrátane národných parkov.

„Hlavná myšlienka je jasná – v národných parkoch musí byť ochrana prírody nadradená všetkým činnostiam. Ak sme sa rozhodli, že máme národné parky, tak im musíme zabezpečiť ochranu,“ povedal Sólymos.

Za obmedzenie činnosti v národných parkoch bude štát vlastníkom pozemkov vyplácať kompenzácie. Všetky štátne pozemky v národných parkoch by mala spravovať štátna ochrana prírody.

Slovensko má deväť národných parkov, ktoré zaberajú 6,5 percenta rozlohy krajiny. Z toho ale len malá časť sú plochy, kde nie sú povolené žiadne činnosti. Podľa Sólymosa návrh ministerstva počíta s tým, že po schválení predlohy parlamentom by na polovici územia národných parkov neboli povolené žiadne zásahy, príroda by tak bola ponechaná vlastnému vývoju. „Naša novela nie je zameraná proti poctivým lesníkom, dotkne sa ťažiarov, ktorí pre stromy nevidia les,“ povedal minister.

Ochranári a lesníci sa dostali do sporu aj pre rozšírenie lykožrúta. Ministerstvo poľnohospodárstva skôr tento rok tvrdilo, že poškodenie lesov týmto škodcom vlani dosiahlo nové maximum najmenej od roku 1960. Úrad sa tiež zastal lesníkov, ktorí obhajujú potrebu zásahov človeka v lesoch proti podkôrnikovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #národné parky #László Solymos #ochrana životného prostredia