Fico sa cez vraždu Kuciaka obul do Kisku, opozície a aj organizátorov pochodov

Doterajšie výsledky vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vylúčili verziu, že za dvojnásobnou úkladnou vraždou mala byť talianska mafia prepojená na Úrad vlády SR. Uviedol to vo vyhlásení Smeru jeho predseda Robert Fico, ktorého vláda skončila po Kuciakovej vražde a podozreniach, že jemu blízki ľudia majú prepojenia na taliansku mafiu.

02.10.2018 15:09 , aktualizované: 16:10
fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico počas vyhlásenia k zverejneným výsledkom vyšetrovania vraždy Kuciaka.
debata (1856)

Fico ocenil prístup a prácu polície a prokuratúry v prípade dvojnásobnej vraždy. „Orgány činné v trestnom konaní napriek enormnému tlaku a spochybňovaniu ich práce zo strany prezidenta, opozície a aj väčšiny médií postupovali profesionálne… Ukazuje sa, že prezident, opozícia a ulica zneužili túto kauzu vo svoj prospech,“ uviedol šéf Smeru.

Podľa Fica je neprípustné získať moc podnecovaním davu ľudí na základe falošných scenárov. „Smer nepodľahol tlaku a na preukázateľný pokus zmeniť vládnu moc prostredníctvom demonštrácií reagoval štátnicky, aby koalícia pokračovala vo svojej práci, pretože neexistuje zmysluplná alternatíva."

Vedenie Smeru reaguje na vraždu Kuciaka. Foto: TASR, Martin Baumann
smer Vedenie Smeru reaguje na vraždu Kuciaka.

Fico považuje taliansku verziu za falošnú

„Veríme, že vyšetrovanie bude viesť k spravodlivému potrestaniu nielen vykonávateľov, ale aj objednávateľov.“ Fico zároveň odmietol verziu vyšetrovania, ktorá bola podľa neho prokuratúrou už vylúčená, že vraždu si objednala talianska mafia napojená na Úrad vlády SR. „Toto nezmyselné tvrdenie bolo zneužité na pokus zmeniť mocenské pomery na Slovensku a zosadiť vládu. A na tento pokus boli zneužití ľudia z ulice,“ uviedol Fico.

Fico však neodpovedal, odkiaľ vie, že talianska stopa bola vo vyšetrovaní vylúčená. Prokuratúra nikdy nezverejnila verzie, na akých v prípade vraždy pracuje. Vyšetrovateľ pôvodne pracoval s takmer 30 verziami, špeciálna prokuratúra minulý týždeň potvrdila, že ich rozsah bol zúžený na dve, obe súvisiace s Kuciakovou prácou. Mladý novinár sa venoval viacerým kauzám, písal o údajnom prepojení talianskej mafie na vládne kruhy, ale tiež sa zaoberal témami albánskej mafie či belgického narkobaróna, ktorý mal prepierať peniaze z drogových obchodov v tatranskom hoteli.

Ospravedlnenie nečaká

Podľa Fica sa spoločnosť bude musieť vrátiť k udalostiam, ktoré nastali po februárovej vražde vo Veľkej Mači. „Pýtam sa, akú úlohu v celom slede udalostí zohrali prezident Andrej Kiska, opozícia, médiá a mimovládne organizácie financované zo zahraničia,“ povedal Fico.

Podľa Fica jeho strana od opozície, prezidenta, médií a mimovládnych organizácií nečaká ospravedlnenie.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur. Objednávku na Kuciakovu likvidáciu mala vyplatiť obvinená Alena Zs. Odkiaľ dostala zákazku, polícia ďalej rieši. Obvinení sú aj Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. Podľa prokuratúry nie je vylúčené, že môžu pribudnúť ďalší obvinení.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová