Šéf NAKA ocenil prácu analytikov pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola podľa šéfa protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana veľmi nápomocná analytická skupina v rámci vyšetrovacieho tímu.

02.10.2018 16:14 , aktualizované: 17:38
polícia NAKA Valko vražda Branislav Zurian Foto: ,
Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.
debata (7)

„Špecificky tam bola naozaj dosť veľká náročnosť, nakoľko sme nevedeli, koho hľadáme, čo hľadáme a až postupom času, keď sme získali relevantnejšie dôkazy, sme sa už vedeli zamerať na konkrétne veci,“ povedal vo videu na sociálnej sieti Policajného zboru s tým, že množstvom dát, ktoré analytici vyhodnotili pri objasňovaní skutku, veľmi veci pomohli.

Podľa Zuriana však všetci členovia vyšetrovacieho tímu urobili pre objasnenie skutku maximum. „Domnievam sa, že nie je jediný policajt na Slovensku, ktorý by si neželal, aby tento prípad, táto úkladná vražda bola objasnená,“ vyhlásil.

Podľa Zuriana odpracovali policajti od začiatku akcie vo štvrtok do nedele v rámci prípadu asi tisíc hodín a zaistili 570 stôp. „Medzi týmito stopami boli strelné zbrane u jedného z obvinených a u ďalšieho z obvinených bol aj náboj, ktorý vykazoval individuálnu zhodu s miestom činu,“ povedal s tým, že medzi ďalšie zaistené predmety patrili počítače, mobilné telefóny alebo nástroje, u ktorých je predpoklad, že nimi boli upravované zbrane alebo náboje. „Čo sa týka tohto prípadu, tak bol to jedne z najťažších, myslím, že nielen môj, ale všetkých policajtov, ktorí sa zúčastnili tejto akcie alebo sa podieľali na objasňovaní tohto prípadu,“ dodal Zurian.

Europol spresnil svoju podporu

Európsky policajný úrad (Europol) v utorok upozornil na úspešné vyšetrovanie vraždy Kuciaka a Kušnírovej a spresnil svoju účasť na tomto vyšetrovaní.

Správa Europolu pripomenula, že minulý týždeň slovenská polícia vykonala niekoľko domových prehliadok a zatkla deväť osôb, z ktorých päť bolo medzičasom prepustených, pričom štyri osoby boli obvinené z vraždy prvého stupňa.

"Na žiadosť slovenských orgánov Europol poskytol analytickú a forenznú podporu od prvých dní vyšetrovania. Europol sa zúčastnil aj na príprave akcií, ktoré sa uskutočnili minulý týždeň.

Počas celého vyšetrovania Europol pravidelne vysielal na Slovensko pracovníkov, ktorí koordinovali cezhraničné vyšetrovacie činnosti a poskytovali analytickú, taktickú a digitálnu forenznú podporu súvisiacu so strelnými zbraňami a organizovaným zločinom," uvádza sa v správe policajnej agentúry EÚ.

Hlavným cieľom Europolu, ktorý sídli v Haagu, je pomáhať vnútroštátnym orgánom v boji proti závažnej medzinárodnej trestnej činnosti a terorizmu.

Pokroky vítajú aj zástupcovia Europarlamentu

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani pokrok vo vyšetrovaní víta. „Som veľmi rád, že slovenské úrady už vedia mená vrahov a objednávateľa. Dlhodobo som na nich tlačil, aby pokročili vo vyšetrovaní.“ Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Štrasburgu.

Vzatie do väzby štyroch obvinených z vraždy víta aj šéfka delegácie poslancov EP, ktorá nedávno zavítala na Slovensko, Sophie in 't Veldová (Aliancia liberálov a demokratov za Európu). „Som veľmi rada, že chytili skutočných vrahov. Myslím si, že je to veľmi dôležité aj pre spravodlivosť, ktorú si zaslúži rodina, ale vo všeobecnosti aj pre spoločnosť,“ uviedla pre slovenské médiá v Štrasburgu. Ocenila prácu vyšetrovateľov a spoluprácu so slovenskými zainteresovanými inštitúciami. „Vaša polícia bola veľmi nápomocná. Teraz musia urobiť ďalší krok, a to nájsť ľudí, ktorí za tým činom stoja. Vyzerá to, že našli vykonávateľov vraždy, preto by malo byť ľahšie nájsť aj jej zadávateľov,“ konštatovala.

Veldová si myslí, že k vyšetreniu prispel aj nátlak zo strany EP. Zároveň však upozornila, že existujú problémy, ktoré sú hlboko zakorenené na Slovensku. Niektorí politici, ktorí po vražde novinára odstúpili, sa podľa nej vrátili na iné pozície. „Stále pracujú na ministerstvách, riešia korupciu, prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi,“ dodala.

Veldová vyjadrila nádej, že aj na Malte, kde bola v októbri 2017 zavraždená novinárka Daphne Caruanová-Galiziová, sa pokročí vo vyšetrovaní prípadu vzhľadom na to, že doteraz boli chytení iba jej vrahovia. „Po prvej návšteve Slovenska som nadobudla pocit, že slovenské inštitúcie, polícia, vyšetrovatelia, boli viac komunikatívni, viac otvorení v zdieľaní informácii s verejnosťou. Myslím si, že je to veľmi dôležité, a verím, že rovnaký efekt uvidíme aj v prípade Malty,“ uzavrela Veldová.

Člen prvej delegácie europoslancov, ktorá navštívila Slovensko, Benedek Jávor zo Skupiny zelených/Európskej slobodnej aliancie upozornil na to, že doterajšie indície naznačujú, odkiaľ mohlo prísť zadanie na vraždu. „Myslím si, že toto bol náš najdôležitejší cieľ. Aj keď sme boli na Slovensku, práve dolapenie páchateľov sme označili ako jednu z priorít. V rovnakom čase politická kríza, ktorá sa vytvorila v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka, súvisela aj s otázkami prepojenia slovenskej politickej scény s mafiou,“ uviedol maďarský europoslanec. Zároveň dodal, že na Slovensku je podľa neho veľký deficit dôveryhodnosti voči vláde a politickým inštitúciám.

Ako ďalej uviedol, delegácia, ktorá bola na jar na Slovensku, bola ad hoc delegáciou.

Bezprostredne po vražde mala preskúmať situáciu na Slovensku a podať o tom správu EP. „V rámci ľudskoprávneho výboru preto vznikla stála komisia. Tá sa týmito kauzami zaoberá aj naďalej. Dá sa očakávať, že tá komisia ešte príde na Slovensko, aby sledovala najnovší vývoj,“ uzavrel Jávor.

Slovenský europoslanec Boris Zala pripomenul, že EP nebude zasahovať do vyšetrovania, dozerať bude iba na to, aby nedošlo ku konfliktu záujmov. Ivan Štefanec (KDH) priznal, že europoslanci budú aj naďalej sledovať vývoj, aby sa ozrejmilo prípadné politické prepojenie vrážd. „Stále budeme vyvíjať ďalšie úsilie pre to, aby práca Jána Kuciaka nevyšla nazmar, aby boli stále rozpracované témy, na ktorých pracoval. Či už sú to podvody v poľnohospodárstve s eurodotáciami, kde EP vyšle ďalšiu kontrolnú misiu v decembri na Slovensko, zameranú osobitne na kontrolu Poľnohospodárskej platobnej agentúry,“ uviedol pre slovenské médiá.

Štvorica obvinených

Dozorový prokurátor v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka na pondelkovej tlačovej besede uviedol, že na základe dôkazov zhromaždených v priebehu siedmich mesiacov bolo možné vzniesť dôvodné obvinenie pre strelca, pomocníka, sprostredkovateľa a objednávateľa skutku. Objednávateľ má podľa neho iniciály A. Zs. Jeden z obvinených zaujal k orgánom činným v trestnom konaní „ústretovejší prístup“. Prokuratúra potvrdila, že objednávka skutku bola na konkrétne meno, teda Jána Kuciaka. Odmena za dvojnásobnú vraždu novinára a jeho partnerky bola 50-tisíc eur v hotovosti a ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu.

Policajti obvinili štyri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Dvoch obvinených, ktorí sú bratranci, zadržali policajti v Kolárove vo štvrtok 27. septembra ráno a v ich domoch urobili aj domové prehliadky. Tretieho zadržali v jeho bydlisku neďaleko Komárna. Tomáš Sz. je bývalý policajný vyšetrovateľ, jeho bratranec Miroslav M. bývalý vojak, Zoltán A. je podnikateľ. Štvrtou obvinenou je podnikateľka Alena Zs. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov alebo na doživotie.

7 debata chyba