Okolo obťažovania dôchodkyne vládne ticho

Okolo prípadu zo svidníckeho Senior domu Svida vládne ticho. Nikto sa totiž k možnému sexuálnemu zneužitiu obyvateľky penziónu pre dôchodcov nechce vyjadrovať. Čo sa teda dialo za zamknutými dverami?

02.10.2018 17:35
debata (8)

Incident sa mal stať koncom augusta. Za 66-ročnou klientkou domu seniorov prišiel 64-ročný pravoslávny kňaz Ján F. Podľa dostupných informácií mal zamknúť dvere na izbe. O tom, čo sa dialo za dverami, nikto nechce otvorene hovoriť. „Vraj sa tam s ňou zamkol a obťažoval ju. Aspoň tak sa to tu hovorí, len som to počula,“ pokrčila plecami obyvateľka penziónu.

Na prezumpciu neviny sa odvoláva riaditeľ Senior domu Michal Michalko. „Vec je v štádiu vyšetrovania a platí prezumpcia neviny. Na základe požiadania vyšetrovateľa sa k tomu v tejto chvíli nemôžeme bližšie vyjadrovať,“ dodal Michalko. Práve jemu sa prišla klientka vyžalovať a on sa obrátil na políciu. Michalko potvrdil, že u nich už tento kňaz duchovnú službu nevykonáva. „Máme prideleného nového duchovného,“ spresnil riaditeľ.

Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ zo Svidníka. „Dosiaľ už bola vykonaná väčšina procesných úkonov, pričom aktuálne prebieha vo veci znalecké dokazovanie. Po doručení vyžiadaných znaleckých posudkov vyšetrovateľ na základe dôkaznej situácie rozhodne o ďalšom postupe,“ informovala Jana Ligdayová z krajského Policajného zboru v Prešove. Ak farárovi dokážu vinu, hrozí mu trest odňatia slobody až na dvanásť rokov.

Oveľa zhovorčivejší nie sú ani nadriadení duchovného otca. „Až keď budú známe výsledky vyšetrovania, budeme k tomu môcť povedať viac,“ vysvetľuje hovorca Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie Milan Gerka s tým, že biskup zakázal kňazovi vykonávať duchovenskú činnosť.

Ján F. je ženatý. Pravoslávie totiž dovoľuje vysväcovať ženatých mužov.

Prípad zo Svidníka je pomerne netypický. Vo svete, ale aj u nás, sa sexuálne škandály duchovných týkajú najmä zneužívania detí. Najviac ich padá na hlavy katolíckych kňazov. Podľa Martina Kramaru, hovorcu Konferencie biskupov Slovenska, od roku 1993 dosiaľ riešili 17 prípadov. Za zneužívanie bol však dosiaľ odsúdený iba farár z Nevidzian. V súčasnosti polícia rieši prípad možného sexuálneho zneužívania, do ktorého je zapletený gréckokatolícky eparchiálny biskup košickej eparchie Milan Chautur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #domov dôchodcov #Pravoslávna cirkev