Ministerstvo obrany naďalej zvažuje varianty zabezpečenia vzdušného priestoru

Ministerstvo obrany (MO) SR naďalej zvažuje možnosti zabezpečenia vzdušného priestoru Slovenska po vypršaní abonentnej zmluvy pre stíhačky Mig-29. Analýzu alternatív predloží rezort obrany vláde a následne o nej bude informovať. Uviedla to hovorkyňa MO Danka Capáková

03.10.2018 13:22
debata (12)

„Analýzu alternatív ochrany vzdušného priestoru SR predložíme vláde v zmysle uznesenia a následne o nej budeme informovať aj verejnosť. Rezort analyzuje obidve možnosti. A to alternatívu, že SR požiada dočasne o ochranu vzdušného priestoru NATO, ale aj predĺženie abonentnej zmluvy z dôvodu, aby sme o túto spôsobilosť dočasne neprišli,“ informovala Capáková.

Minister Peter Gajdoš (SNS) sa viackrát vyjadril o vzájomnej spolupráci Slovenska s Českou republikou nielen pri modernizácií armád oboch krajín. Nevylúčil preto ani možnosť, že práve Česká republika by mohla zabezpečovať slovenský vzdušný priestor v prípade, že sa rezort obrany rozhodne pre možnosť využiť dočasnú ochranu niektorej z členských krajín NATO. Podľa slov ministra to závisí od podrobnej a kompletnej analýzy silných a slabých stránok, finančných a ekonomických nárokov jednotlivých možností.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #stíhačky