NAKA opäť zasahovala na Okresnom úrade v Bratislave

V utorok opäť zasahovala protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry na bratislavskom okresnom úrade. Ako informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Balogová, vyšetrovateľ obvinil ďalších päť fyzických a jednu právnickú osobu. Dosiaľ bolo obvinených päť fyzických a dve právnické osoby, štyri z nich sú stíhané väzobne. Preukázaná výška úplatkov za získavanie kladných stanovísk okresného úradu dosiahla takmer 400-tisíc eur.

03.10.2018 15:34
debata (21)

Od januára tohto roku sa mali v Bratislave a na ďalích miestach Slovenska Miroslava G., Pavol B., Branislav R., Tomáš W. a Vladimír M. spolčiť za účelom páchania korupcie. Poslední traja z menovaných aj za účelom páchania legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Práve pre týchto troch obvinených mali za úplatok pracovníci okresného úradu Miroslava G. a Pavol B., ako osoby disponujúce právomocou v konaniach vedených na úrade, zabezpečovať prípravu potrebných podkladov. Konkrétne vydávania kladných rozhodnutí a stanovísk pre Branislava R., Tomáša W. a Vladimíra M., respektíve pre minimálne 15 nimi riadených právnických osôb, vzájomne personálne alebo majetkovo prepojených.

Úplatky mali byť požadované prostredníctvom mandátnych zmlúv, predmetom ktorých boli „prerokovania podanej žiadosti na úrade, za účelom získania kladného stanoviska alebo rozhodnutia“. Zmluvy a nadväzujúce právne úkony, ako aj viaceré bankové operácie cez nimi riadené spoločnosti, mali pritom slúžiť len na zakrytie pôvodu peňazí z korupcie. Výška úplatku bola individuálna, podľa druhu žiadosti.

Obvineným hrozí v prípade dokázania viny za prijímanie úplatku a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti 10 až 20 rokov. V prípade prečinu nepriamej korupcie až 2 roky.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #okresný úrad #NAKA #Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry