Obvinený Zoltán A. vypovedal, vraždu Kuciaka si podľa neho objednal Kočner

Podľa najnovších informácií Zoltán A. obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedal, že objednávateľom vraždy bol podnikateľ Marian Kočner. Polícia medializované informácie nekomentuje.

03.10.2018 22:47 , aktualizované: 04.10.2018 18:13
marian kočner, kočner, Foto: ,
Podnikateľ Marian Kočner.
debata (1185)

Lívia Kňažíková, obhajkyňa Zoltána A, údajného sprostredkovateľa vraždy Jána Kuciaka, pre TV JOJ poprela, že by jej klient označil za objednávateľa vraždy Mariana Kočnera. Poprela tiež, že by podala informáciu o tom, že jej klient spolupracuje s vyšetrovacím tímom. Podľa TV Markíza advokátka však ráno potvrdila informácie, ktoré teraz popiera.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová uviedla, že „všetky informácie, ktoré bolo možné v súčasnom procesnom štádiu trestného konania aktuálne sprístupniť médiám poskytol generálny prokurátor a dozorujúci prokurátor na tlačovej besede (v pondelok). Nad rámec poskytnutých informácií sa v súčasnosti, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, nebudeme vyjadrovať a ani komentovať informácie z neoverených zdrojov,“ dodala.

Jeden z obvinených Zoltán A., ktorý spolupracuje s políciou, podľa Denníka N vypovedal, že novinárovu vraždu si mal objednať kontroverzný podnikateľ Marian Kočner. Zoltánovi A. to mala povedať obvinená Alena Zs., ktorá sa mala s objednávkou obrátiť na neho. Kočner z objednávky vraždy zatiaľ obvinený nie je.

Podnikateľa Mariana Kočnera obvineného z údajného falšovania zmeniek, v utorok v tichosti previezli do prísne stráženej väznice v Leopoldove.

O samotnom prevoze prokurátor nepodal žiadne informácie. Konkrétnejšie sa nevyjadril ani jeho advokát Martin Pohovej.

Weber žiada prešetrenie Kočnerových väzieb na Smer

Šéf politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente a uchádzač o post predsedu Európskej komisie Manfred Weber vo štvrtok popoludní vydal vyhlásenie, v ktorom reaguje na najnovší vývoj s vyšetrovaním vraždy.

Weber vo vyhlásení, ktoré vydal v mene svojej politickej frakcie, privítal pokrok vo vyšetrovaní.

„Vyjadrujem veľkú úctu voči práci slovenskej polície a prokuratúry. Je dôležité, aby sme objasnili motívy a súvislosti týchto dvoch vrážd,“ uviedol Weber. Spresnil, že ľudia, ktorí nariadili tento zločin, musia byť chytení, lebo ide o prípad, ktorý sa týka ochrany slobody tlače v Európe.

Predseda EPP v europarlamente sa zároveň vyslovil za prešetrenia existencie a povahy vzťahov medzi Marianom Kočnerom a prípadom Kuciak. „Prešetriť treba aj povahu vzťahov medzi pánom Kočnerom a vládnucou stranou Smer-SD. V stávke je dôveryhodnosť Smeru-SD ako serióznej vládnucej strany,“ uviedol Weber vo svojom odkaze.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov alebo na doživotie.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka