Poľský cestný pirát po tragickej nehode na Orave ide do väzby

Jeden z Poliakov, ktorí sú obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia pre víkendovú "pirátsku" jazdu na Orave a následnú nehodu s následkom smrti, ide do väzby. Zvyšní dvaja budú stíhaní na slobode, rozhodol vo štvrtok sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Dolný Kubín. Avizoval, že v prípade jedného z mužov by však trestné stíhanie mali zastaviť.

04.10.2018 10:51 , aktualizované: 15:51
porsche nehoda auto Foto:
Porsche, ktoré "zabíjalo" na Orave.
debata (12)

V prvom prípade súd návrh na väzbu v celom rozsahu akceptoval. „Čo sa týka ďalšieho obvineného, toho súd prepustil na slobodu a vo vzťahu k tretiemu obvinenému súd prijal peňažnú záruku, a tým pádom bol obvinený prepustený na slobodu. Vo vzťahu k obvineným, ktorí neboli vzatí do väzby a boli prepustení na slobodu, prokurátor zahlásil sťažnosť. O sťažnosti bude rozhodovať nadriadený Krajský súd v Žiline,“ uviedla prokurátorka okresnej prokuratúry v Dolnom Kubíne Marcela Šuvadová.

Sudca Okresného súdu v Dolnom Kubíne akceptoval návrh prokurátora na väzbu pre 42-ročného Marcina L., ktorý bol vodičom auta zn. Porsche. Väzba sa u neho začala dňom 30. 9. 2018. K nahradeniu väzby prijatou peňažnou zárukou vo výške 20 000 eur, ktorú zložila matka obvineného, došlo u 27-ročného Adama S., vodiča Ferrari. „Bol nad ním nariadený dohľad mediačného probačného úradníka a bol ponechaný na slobode. Môže ísť do Poľska, ale má povinnosti na území Slovenskej republiky, ktoré musí rešpektovať, lebo inak môže peňažná kaucia prepadnúť v prospech štátu,“ vysvetlil sudca.

U tretieho obvineného, 26-ročného Lukasza K., vodiča Mercedesu, súd rozhodol, že sa neberie do väzby a bol prepustený zo zadržania na slobodu ihneď. „U neho už došlo k postihnutiu za tento delikt, za ktorý bolo vznesené obvinenie. Právoplatne mu bola v blokovom priestupkom konaní uložená pokuta. Platí tu zásada, že nie dvakrát za to isté. Je teda prepustený na slobodu. Zatiaľ je stíhaný, lebo súd nerozhoduje o uznesení o vznesení obvinenia, ale len konštatoval v tomto smere porušenie tejto zásady obvinením vzneseným voči nemu,“ doplnil sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Dolnom Kubíne.

Návrh na vzatie do väzby podal dolnokubínsky okresný prokurátor v utorok (2.10.). Dôvodom bola podľa zástupcu hovorcu Krajskej prokuratúry v Žiline Matúša Harkabusa obava z možného pokračovania v trestnej činnosti a obava z vyhýbania sa trestnému stíhaniu.

K tragickej dopravnej nehode došlo v nedeľu (30.10.) pred 12.00 h na ceste I/59. Podľa žilinského krajského policajného hovorcu Radka Moravčíka 27-ročný Poliak viedol v smere od Dolného Kubína do Oravského Podzámku osobné auto zn. Ferrari. „Za ním viedol 42-ročný Poliak osobné auto zn. Porsche Cayenne. Obe vozidlá začali predchádzať pred nimi idúcu kolónu vozidiel v mieste, kde je to vodorovným dopravným značením zakázané. Následne vodič Porsche narazil do pred ním idúceho Ferrari, ktoré pribrzdilo a po náraze sa vrátilo do svojho jazdného pruhu. Vodič Porsche sa už nestačil zaradiť do svojho jazdného pruhu a došlo k čelnej zrážke s oproti idúcim osobným autom Škoda Fabia,“ uviedol.

Pri čelnej zrážke utrpel 57-ročný vodič škody z okresu Dolný Kubín ťažké zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol. Zranenia mali aj jeho 50-ročná spolujazdkyňa a 21-ročný spolujazdec. Hmotná škoda bola predbežne vyčíslená na 35 500 eur.

Podľa dopravného znalca nemal slovenský vodič šancu nehode zabrániť. Keď v nedeľu polícia zverejnila na sociálnej sieti video z nehody na ceste v smere z Dolného Kubína na Oravský Podzámok, zdvihla sa vlna nevôle a debát na tému, že auto sa v rukách nezodpovedného človeka stáva zbraňou.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #tragická dopravná nehoda