Kočner figuroval v približne polovici Kuciakových článkov (Prehľad káuz)

Meno podnikateľa Mariana Kočnera figuruje v niekoľkých kontroverzných kauzách, o ktorých často písal zavraždený novinár Ján Kuciak.

04.10.2018 13:30
marián kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (76)

Z približne 50 Kuciakových článkov od začiatku roka 2017 sa Kočnera týkala polovica z nich. Pre Kočnera podľa médií pracovala údajná objednávateľka vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Alena Zsuzsová. Kočner to však odmietol a poprel aj špekulácie o tom, že bol krstným otcom jej dcéry. Podľa najnovších informácií obvinený Zoltán A. vypovedal, že Marian Kočner bol objednávateľom vraždy. Polícia medializované informácie nekomentovala.

Kočnerove kauzy

  • Kočnerovo meno sa objavilo aj na zozname domnelých členov podsvetia z roku 2005, ktorý v minulosti údajne vypracovala polícia. Kočner tento rok v júni založil na sociálnej sieti stránku Na pranieri, na ktorej útočil na novinárov a preberal ich osobný život. Stránka však fungovala len krátko.
  • Kočner vlani Kuciakovi v telefonickom rozhovore povedal, že sa o neho a o jeho rodinu bude zaujímať a že keď na nich nájde nejakú „špinu“, tak ju zverejní. „Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať. A budem aj o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem. Pán Kuciak, budete prvý,“ povedal Kočner v rozhovore s Kuciakom na začiatku minulého septembra. Kuciak kvôli tomu podal trestné oznámenie, a polícia ho odložila s tým, že nešlo o trestný čin ani o priestupok. Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že ani po 44 dňoch od podania trestného oznámenia nebol prípad pridelený konkrétnemu policajtovi a že polícia Kočnera ani nevypočula. Postup polície kritizovalo aj Európske centrum pre slobodu tlače.
  • Vyhrážanie súviselo s Kuciakovým článkom o tom, že Kočner je obvinený z porušenia povinnosti pri správe majetku a zrejme preto sa majetku zbavuje. Predal byt v luxusnom komplexe Bonaparte nad Bratislavou, kde má byt aj premiér Robert Fico.
  • Od konca júna je Kočner vo väzbe pre prípad, v ktorom ho polícia spolu s bývalým šéfom súkromnej ​​televízie Markíza a exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom obvinila z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur. Preplatenie niektorých zmeniek požadovala jedna z Kočnerových firiem aj od Markízy, ktorá spomínané cenné papiere považuje za podvrh. Kočnera zadržiavali v Bratislave, teraz ho polícia odviezla do prísne stráženej väznice v Leopoldove.
  • Práve v súvislosti s televíziou Markíza sa Kočner dostal v roku 1998 po prvý raz do povedomia verejnosti. Išlo o neúspešný pokus o prevzatie Markízy pomocou pracovníkov Kočnerovej bezpečnostnej služby Gamatex krátko pred parlamentnými voľbami. Kočner vtedy viedol spor s vtedajším generálnym riaditeľom Markízy Ruskom o 51-percentnom podiele v televízii a so svojím partnerom Štefanom Aghom vzápätí dali Ruskovi a trom jeho spolupracovníkom výpoveď. Za Ruska sa vtedy postavili jeho redaktori a tisíce demonštrantov pred budovou televízie. Spor sa skončil až v roku 2000, keď Markíza kúpila firmu Gamatex.
Prípad Technopol siaha ešte do roku 1992. Foto: Pravda
Technopol, Prípad Technopol siaha ešte do roku 1992.
  • V roku 1996 bol Kočner spolu so synom prezidenta Michala Kováča obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Od prezidenta Kováča nakoniec dostal milosť. Prípad potom ešte riešil súd v Nemecku, ktorý v roku 2000 stíhanie zastavil.
  • Kočnerovo meno sa objavilo v roku 2012 v spise Sasanka, ktorý priniesol údajné prepisy komunikácie šéfa vtedy vládnej strany Sloboda a solidarita (SaS) a šéfa parlamentu Richarda Sulíka s Kočnerom prostredníctvom SMS správ ohľadom voľby generálneho prokurátora. Kvôli nej sa koncom roka 2010 vládna koalícia takmer rozpadla.
Marián Kočner na tlačovej besede ku kauze Sasanka. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Marián Kočner Marián Kočner na tlačovej besede ku kauze Sasanka.
  • O rok neskôr Kočner figuroval v kauze Privatbanky zo skupiny Penta, ktorá dostala pokutu 55 000 eur za to, že úradom nenahlásila podozrivé finančné transakcie svojich klientov. Privatbanka vraj nedodržala zákon o boji proti praniu špinavých peňazí, keď neohlásila napríklad neobvyklé prevody peňazí z Malty na Slovensko, ktoré uskutočnil Kočner. Na podozrivý prevod upozornili maltské úrady.
  • V polovici roka 2017 Kuciak upozornil, že Kočner ovládol golfový areál v Báči a že štát pri tom údajne prišiel na daniach v prepočte o štyri milióny korún. Kuciak sa tiež venoval Kočnerovým špekulatívnym transakciám v horskom stredisku v Donovaloch a vo svojich posledných článkoch sa venoval Kočnerovým obchodom s bytmi v komplexe Five Star Residence, pri ktorých štát tiež prišiel na daniach o veľkú sumu peňazí.
  • Kočner sa tiež zapojil do sporu medzi vládou a majiteľmi pozemkov pri Žiline, kde vyrástol závod automobilky Kia Motors. Kočner časť pozemkov kúpil a potom výhodne predal štátu.

Marian Kočner vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde bol jeho spolužiakom Pavol Rusko. Tri roky pracoval v slovenskej televízii a neskôr si založil firmu na výškové práce. V roku 2006 kandidoval na primátora Bratislavy, vo voľbách skončil na treťom mieste.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka