Pellegrini by mal odvolať Sakovú aj v jej vlastnom záujme, vyzýva opozícia

V záujme štátu, jeho povesti v zahraničí i medzi občanmi na Slovensku, ale aj v záujme povesti samotnej Denisy Sakovej je, aby opustila post ministerky vnútra. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) a hnutia Sme rodina – Boris Kollár, ministerka opakovanie popierala, že v júli minulého roku bol na palubu slovenského vládneho špeciálu zavlečený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh.

04.10.2018 12:26 , aktualizované: 16:05
vlada, sakova, Foto:
Ministerka vnútra Denisa Saková.
debata (54)

„Robila to napriek zisteniam nemeckých vyšetrovacích orgánov, ktoré ukázali na slovenskú stopu, napriek tomu, že vláda vo Vietname nedokázala slovenskému ministerstvu zahraničia vysvetliť, akou inou cestou sa unesený Thanh do Vietnamu dostal, a dokonca aj vtedy, keď už unikali informácie zo slovenskej polície, že náhla návšteva vietnamskej delegácie bola krytím únosu,“ konštatujú opozičné subjekty. Ministerka je podľa opozície v tomto prípade v konflikte záujmov a keby bola súčasťou celého komplotu, nesprávala by sa inak. Keďže sa sama odstúpiť nechystá, k jej odvolaniu vyzýva opozícia predsedu vlády Petra Pellegriniho.

Premiér Pellegrini na odvolanie Sakovej dôvod nevidí

Premiér Peter Pellegrini (Smer) nevidí dôvod na odvolanie ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer). Reagoval tak na štvrtkovú výzvu parlamentných opozičných strán, ktoré od neho žiadali odvolanie ministerky z funkcie pre kauzu únosu Vietnamca.

„Opozičné strany sa už opäť hrajú na vyšetrovateľov, prokurátorov i sudcov v jednej osobe. Počkajme na výsledky vyšetrovania a dopátrajme sa pravdy, to je jediná možnosť. Na odvolanie ministerky vnútra dnes nemám žiadny dôvod,“ uviedol Pellegrini v reakcii, zaslal Úrad vlády SR.

Saková hovorí o snahe zaujať

Podľa Sakovej ide o „snahu zaujať po tom, čo bolo v posledných dňoch vznesené obvinenie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po tom, čo nemecké orgány rad za radom oceňujú prístup a spoluprácu slovenskej strany v prípade únosu vietnamského občana z Nemecka“. Poukázala na to, že polícia a prokuratúra vo veci vyšetrovania vraždy a tiež únosu vietnamského občana konajú nezávisle, samostatne a majú záujem prípad riadne vyšetriť.

Saková opätovne pripomenula, že vo veci zbavila mlčanlivosti 44 ľudí a stretla sa s nemeckým ministrom vnútra Horstom Seehofferom či nemeckým veľvyslancom na Slovensku Joachimom Bleickerom. „Pripomína, že minister vnútra nie je na Slovensku orgánom činným v trestnom konaní a pri vyšetrovaní trestných činov nemá žiadne právomoci,“ doplnil tlačový odbor rezortu.

Kauza únosu Vietnamca

Dvaja policajti vypovedali pred slovenskými vyšetrovateľmi, že na letisku videli, ako vlečú do nášho vládneho lietadla Trinh Xuan Thanha. Hvorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek potvrdil, že v prípade údajného únosu Vietnamca bol vydaný pokyn na začatie trestného stíhania. „Dozorujúci prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom,“ uviedol.

Prípad na slovenskej strane dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave, na prácu vyšetrovateľov dohliadajú traja prokurátori. Vietnamec bol údajne unesený ešte počas minulého leta pomocou slovenského vládneho špeciálu. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) akúkoľvek úmyselnú účasť Slovenska odmieta. Kauzu údajného únosu od 3. augusta tohto roka vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní. Na prípade spolupracuje aj Generálna prokuratúra SR spoločne s nemeckými a českými kolegami.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca