Rozpočet RTVS na budúci rok tretí kanál neprinesie

Východiská rozpočtu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) pre rok 2019 nie sú rozvojové, Radu RTVS o tom na jej rokovaní informoval manažment verejnoprávnej rádiotelevízie. Podľa dozornej komisie rady pri súčasnom stave príjmov RTVS nie je možné počítať so spustením tretieho televízneho programu.

04.10.2018 13:12
RTVS, Mlynská dolina Foto: ,
Slovenská televízia a rozhlas.
debata (3)

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník pri svojom vlaňajšom nástupe do funkcie avizoval, že ak to finančná situácia umožní, chcel by spustiť tretí televízny kanál vo februári 2019 k majstrov­stvám sveta v hokeji, alebo v máji 2020, teda pár mesiacov pred olympijskými hrami. Tretí program by nemal byť zameraný len na šport, ale aj na zdravý životný štýl a ďalšie oblasti.

Rezník rade pripomenul, že v podobnej situácii bol RTVS aj v minulých rokoch a ku koncu roka sa musel pripravovať konzervatívny rozpočet. Rozpočet sa však počas roka, na ktorý bol plánovaný, postupne zvyšoval. Vedenie sa podľa Rezníka snaží získať viac zdrojov na rozvoj a napríklad stále rokuje o pokračovaní rekonštrukcie svojich areálov v bratislavskej Mlynskej doline a v rozhlasovej obrátenej pyramíde na Mýtnej ulici.

„Veľmi intenzívne tlačíme na zosekávanie režijných nákladov cieleným šetrením, otváraním jednotlivých zmlúv tak, aby sme vyrokovali lepšie nastavené podmienky aj s lepšou cenotvorbou. Niekde sa nám to darí. To, čo nás trápi všetkých ale musíme s tým žiť, to je x rokov stará zmluva s Towercomom, kde ceny, ktoré platíme, sú, a aj v minulosti boli podľa nášho názoru neúmerne vysoké. Ale tá zmluva reálne existuje a my sme povinní ju plniť,“ podotkol šéf RTVS.

Peniaze z koncesie

Ako počas rokovania Rady RTVS konštatoval Marián Guľa zo sekcie ekonomiky RTVS, zatiaľ RTVS predpokladá príjmy vo výške približne 120,1 milióna eura. Tradične z verejnoprávnej povahy média budú hlavným zdrojom jeho príjmov tzv. koncesie, a to v objeme približne 81,8 milióna eur. To je v súlade s trendom ich nárastu, a pôjde približne o zvýšenie o 0,6 milióna oproti tomuto roku. Príjem zo zmluvy so štátom, uzavretej medzi RTVS a ministerstvom kultúry, určenej hlavne na televíznu a rozhlasovú tvorbu, ale aj na investície do obnovy technológii, nie je zatiaľ známy. Presné číslo bude jasné až po schválení štátneho rozpočtu. RTVS preto zatiaľ počíta s minimom, a to 23 miliónmi eur na program a tromi miliónmi na investície. Z reklamy by RTVS rád v budúcom roku získal 5,5 milióna eur a ostatné príjmy by mohli dosiahnuť 1,1 milióna eur. V rozpočte sa ráta aj s úsporami tri milióny eur z roku 2018 a s presunom konečného zostatku z minulých rokov vo výške 2,7 mil. eur.

Výdavky na výrobu programu v televízii sa plánujú v objeme 34,7 mil. eur a pre rozhlasový program by mali byť 3,5 mil. eur. Sú to obdobné sumy ako v prvom schválenom rozpočte na tento rok. Ak by sa zvýšili zdroje zo zmluvy so štátom, rozpočet sa upraví a na program bude viac. Napríklad režijné výdavky by mali byť 43,9 mil. eur, pričom z veľkej časti ide o výdavky na vysielače pre spoločnosť Towercom (cca 20,6 mil. eur), ktoré rastú priebežne o infláciu. Investície zo zmluvy so štátom by mali dosiahnuť tri milióny eur a bežné investície pol milióna eur. Celkový prebytok je zatiaľ plánovaný vo výške 0,8 milióna eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník