Opozíciu teší návrat Reportérov, Číž má k relácii o únose Vietnamca výhrady

Opozícia oceňuje návrat relácie Reportéri na obrazovky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Miroslav Číž zo Smeru má k relácii výhrady, reportáž o únose Vietnamca sa mu nezdala objektívna. Podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer) to bola dobrá reportáž.

04.10.2018 14:06
rtvs Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

„Musel som to v polovici vypnúť,“ povedal Číž o Reportéroch s reportážou o únose. Spochybnil objektivitu reportáže, videl politické záujmy. „To, ako pán Číž vystúpil, potvrdzuje, že to bola dobrá reportáž,“ zdôraznil Maďarič s tým, že relácia má iritovať a vyvolávať diskusiu.

Predseda výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek pripomenul, že v čase zastavenia Reportérov sa viedla kampaň proti RTVS, ale po ich návrate sa nikto televízii neospravedlnil. „Ja očakávam ospravedlnenie RTVS od všetkých, ktorí spochybňovali návrat Reportérov,“ vyhlásil.

Reagoval tak na vyjadrenie Natálie Milanovej z OĽaNO, ktorá ocenila návrat Reportérov. Z návratu sa teší aj Viera Dubačová (nezaradená). Ona a poslanec SNS Karol Farkašovský sa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka pýtali na situáciu v spravodajstve po odchode viacerých redaktorov. Kým Dubačová si myslí, že spravodajstvo odchodom týchto redaktorov kvalitatívne utrpelo, Peter Marček (nezaradený) si myslí, že mu odchody pomohli. Tvrdí, že správy začali byť „po odchode kindermanažmentu“ objektívnejšie.

„Redakcia spravodajstva funguje v štandardnom režime. Mňa nijako netešili veci, ktoré sa v spravodajstve diali. Riešili sme ich spôsobom, ktorý sme považovali za správny. Ukázalo sa, že spravodajstvo je stabilizované, funkčné. Nie je dokonalé, ale som rád, že katastrofické scenáre, ktoré tu boli načrtávané, sa nepotvrdili,“ reagoval Rezník.

Doplnil, že investigatíva neznamená byť protivládny alebo protiopozičný. „Ale ísť do hĺbky,“ doplnil. V súvislosti s reláciou Reportéri Rezník uviedol, že súhlasí s názorom, že žurnalista nemá byť kat, ale má sa snažiť o hĺbkovú investigatívu, skúmať fakty a súvislosti. „Niekedy sa nám to darí viac, inokedy menej,“ podotkol.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #reportéri