Hokejový zväz musí doplniť dresy

Nové logo hokejovej reprezentácie, ktoré vyvolalo búrlivé reakcie, na dresoch zostáva. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) ich však musí doplniť ďalšími znakmi. Na dresoch fanúšikovia uvidia riadny štátny znak aj s označením krajiny. Vyrokovali to v piatok zástupcovia školského rezortu a hokejistov.

05.10.2018 16:34 , aktualizované: 18:48
martin kohút, martina lubyová Foto: ,
Šéf hokejového zväzu Martin Kohút a ministerka školstva Martina Lubyová po piatkovom spoločnom rokovaní.
debata (91)

„Aby nedošlo k porušeniu zmluvy o dotácii, zväz pod logo umiestni nápis Hockey Slovakia, na rameno sa doplní riadny heraldicky správny štátny znak spolu s nápisom Slovakia alebo Slovensko,“ vymenovala ministerka Martina Lubyová (nom. SNS). Tým sa podľa nej maximálne oddelí štátny znak od loga zväzu, čo bolo kameňom úrazu. „Došli sme k dohode, zmluva so štátom je tak naplnená a žiadne sankcie tak voči zväzu vyvodené nebudú,“ zhrnula Lubyová. Za logo, v ktorom trojvršie zo štátneho symbolu nahradili tri hokejky, hrozilo krátenie štátnej dotácie. Zmluva o poskytnutí príspevku totiž hovorí, že reprezentácia musí mať na oblečení znázornený oficiálny štátny znak.

Video

„Akceptujeme navrhnuté zmeny, dresy prispôsobíme. Máme záujem dodržiavať zmluvu,“ vyhlásil Martin Kohút, prezident hokejového zväzu. Prisľúbil, že ďalšiu úpravu dresu prekonzultujú s ministerstvom. „Našou snahou je takýmto problémom v budúcnosti predísť,“ uistil Kohút. Koľko si zmeny vyžiadajú financií, spresniť nevedel.

Hokejový zväz predstavil nové reprezentačné dresy začiatkom septembra. Cieľom nového vizuálu bolo zjednotenie reprezentačných symbolov, keďže doteraz SZĽH a reprezentácia mali vlastné logá.

Na nové logo sa na budúci týždeň pozrie ešte ministerstvo vnútra. Na zmenu nemali športovci odobrenie od heraldickej komisie rezortu.

Dresy národného hokejového tímu skritizoval v druhej polovici septembra na sociálnej sieti ako prvý podpredseda SNS Anton Hrnko. Logo označil za paródiu a zosmiešnenie štátneho znaku a sklamanie. Jeho podnetom sa koncom septembra začali zaoberať obe ministerstvá.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #dresy #SZĽH