Budúci týždeň bude na Slovensku babie leto

Budúci týždeň od 8. októbra do 14. októbra bude na Slovensku babie leto a na juhu krajiny v popoludňajších hodinách by mala teplota dosiahnuť až 23 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti.

05.10.2018 19:12 , aktualizované: 19:20
jeseň, babie leto Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Premenlivé počasie sa v našej oblasti končí. Aj keď v nedeľu 7. októbra očakávame, že do strednej Európy postúpi od západu nevýrazný studený front, prakticky celý budúci týždeň bude u nás prevládať ustálené a pomerne teplé počasie,“ uviedli meteorológovia. Zároveň podľa SHMÚ model ECMWF očakáva, že budúci týždeň bude u nás približne o 3 až 5 stupňov Celzia teplejší ako hodnota dlhodobého normálu na daný dátum.

Meteorológovia očakávajú, že počas budúceho týždňa bude u nás väčšinou jasno až polojasno, nad ránom a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa len výnimočne udrží po celý deň. Zrážky sa takmer vôbec nevyskytnú a bude pomerne teplo.

„Nočná teplota bude klesať väčšinou na 9 až 4 stupne Celzia, na juhozápade miestami na hodnoty okolo 11 stupňov Celzia. Naopak, v dolinách a kotlinách môžu byť nad ránom výnimočne okolo 2 stupne Celzia,“ priblížil SHMÚ s tým, že denná teplota vystúpi na 16 až 23 stupňov Celzia, len pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti bude popoludní o niečo chladnejšie.

„Napriek tomu, že stred tlakovej výše sa budúci týždeň nebude nachádzať nad strednou a juhovýchodnou Európou a niektoré dni budú prechodne na menšej časti územia aj mierne veterné, možno očakávané počasie označiť ako počasie babieho leta,“ dodal SHMÚ.

Dnes ešte možné mrazy

Na veľkej časti Slovenska, okrem západu krajiny, sa ešte dnes v noci môžu vyskytnúť prízemné mrazy.

Meteorológovia očakávajú ojedinele vo výške päť centimetrov nad povrchom dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu 3 až 0 stupňov Celzia.

„Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ uvádza SHMÚ. V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa pre niektoré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Výstraha platí od polnoci do soboty 8.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #babie leto #október