Vyše 7 000 ľudí videlo svoje zdravotné karty online

Vyše 7 000 ľudí videlo svoje zdravotné karty online. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v tlačovej správe. Podľa NCZI tak využili jednu z výhod, ktoré od januára prinieslo ezdravie. Do elektronickej zdravotnej knižky (EZK), ktorá obsahuje dokumentáciu pacienta, denne nahliadne približne 30 ľudí. Stačí na to vlastniť občiansky preukaz s elektronickým čipom (eID), ktorý majú vyše 3 milióny občanov.

08.10.2018 15:08
debata

„Očakávame, že postupne bude počet pacientov online pribúdať. Ľudia chcú byť detailne a transparentne informovaní o ich zdravotnom stave a systém ezdravie im to umožňuje,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. Podľa neho to pomáha budovať a posilňovať dôveru pacientov v zdravotníctvo. „Zdravotné karty už nie sú papierovým tajomstvom v ambulanciách,“ vysvetlil.

V EZK si môže pacient skontrolovať a pozrieť všetky výkony, ktoré absolvoval. „Obsahuje záznamy pacienta, lekárske správy, elektronické recepty či kontaktné údaje pacienta. Každý pokus o prístup či poskytnutie údajov v EZK sa zaznamenáva,“ doplnil Blaškovitš. Pacientom odporúča, aby sa informovali, či sú ich lekári pripojení do systému ezdravie.

Pacient sa do svojej EZK dostane cez Národný portál zdravia www.npz.sk, kde je v pravom hornom rohu odkaz “Moja zdravotná knižka“. Po kliknutí na odkaz sa otvorí informácia o nutnosti inštalácie Aplikácie pre eID. Ak má aplikáciu nainštalovanú, pokračuje zadaním BOK (bezpečnostný ochranný kód) v prihlásení do svojej EZK.

debata chyba
Viac na túto tému: #eZdravie #zdravotná dokumentácia