Madej: Lídri strán ešte hľadajú pri dôchodkovom strope konsenzus

Lídri parlamentných politických strán stále hľadajú konsenzus pri zmene Ústavy SR, ktorá má zastropovať vek odchodu do dôchodku na 64 rokov. Na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR to uviedol jeho predseda Róbert Madej (Smer-SD). Samotná novela výborom neprešla, o jeden hlas sa totiž nenašla potrebná ústavná väčšina. Z koalície sa zdržal Peter Kresák (Most-Híd). Posledné slovo bude mať októbrové plénum.

09.10.2018 12:21
Róbert Madej Foto: ,
Šéf Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej.
debata (6)

„Je to čisto politický návrh, je to agenda strany Smer-SD. Nemyslím si, že by sa do ústavy malo zasahovať tak často, ako to robí NR SR. Je to prejav neúcty. Teraz sa do nej zasahuje len s cieľom získania politických bodov, nie preto, že je potrebné niečo v ústave opraviť. Toto je čisto politická agenda,“ kritizoval návrh opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Madej sa netají, že tento návrh je pre Smer-SD dôležitý. „Novelizácií ústavy nebolo až tak veľa a doplnenie sociálnych práv si tú jednu novelu zaslúži. Z hľadiska toho, čo sa deje s dôchodkovými systémami vo svete, možno sa nájde naprieč politickým spektrom ústavná väčšina, ktorá dá tomuto návrhu za pravdu,“ podotkol.

Pri septembrovom hlasovaní o posunutí tejto zmeny ústavy do druhého čítania návrh podporilo 93 poslancov, čo je viac ako minimálne potrebná ústavná väčšina, ktorá sa bude vyžadovať pri definitívnom hlasovaní v októbri. Za návrh vtedy hlasovali aj niektorí opoziční poslanci, napríklad z hnutia Sme rodina a ĽSNS. Podporili ho aj niektorí poslanci koaličného Mosta-Híd, ktorý sa od začiatku k návrhu staval kriticky.

Poslanci Smeru-SD navrhujú dať do ústavy formuláciu, že „vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu každý, kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe“.

Okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku má byť Ústavou SR garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde. Poslanci navrhujú zakotviť ústavnú garanciu zamestnanca na odmenu, ktorá nebude nižšia ako minimálna mzda. „Ide o základný nástroj zabezpečenia, aby zamestnanec mal garantovanú najnižšiu úroveň odmeny za vykonanú prácu v súvislosti s jeho právom na odmenu, ktorá mu zabezpečí dôstojnú životnú úroveň,“ zdôvodňujú poslanci Smeru-SD. Podrobnosti o spôsobe úpravy minimálnej mzdy a kritériách, na základe ktorých má dôjsť k úprave minimálnej mzdy, ustanoví zákon.

Cieľom novely ústavného zákona je tiež dosiahnuť, aby zmenami v prístupe k zabezpečeniu občanov na starobu nedochádzalo k postupnému oslabeniu ich práv na primerané hmotné zabezpečenie v starobe a k znižovaniu udržateľnosti systému dôchodkového zabezpečenia ako celku. Preto poslanci navrhujú, aby boli v Ústave SR ukotvené základné piliere dôchodkového zabezpečenia. „Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok,“ uvádza sa v návrhu ústavného zákona.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #novela #dôchodkový strop