Kotleba žaluje Danka. "Smejú sa z vás v Rusku či Srbsku", reaguje šéf SNS

Predseda strany Kotleba - ĽSNS Marian Kotleba podal trestné oznámenie na predsedu Národnej rady Andreja Danka.

09.10.2018 20:38 , aktualizované: 23:23
danko Foto: ,
Andrej Danko

Informovala o tom RTVS v správach o 19:00. Andrej Danko po júlovej návšteve Izraelu vyhlásil, že chce bojovať proti antisemitizmu a zmeniť jeho definíciu v našich zákonoch. V októbri chce do pléna NR SR predložiť uznesenie, kde bude pojem jasne definovaný a ako vtedy uviedol, tým chce bojovať proti kotlebovcom. Skupinu poslancov za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko označil za vážny problém krajiny a nazval ich šialencami.

Danko chce Trestný zákon zlepšiť tak, aby, ako uviedol, so šialencami, ktorí v pléne NR SR popierajú holokaust, urobil poriadok. Kotlebovcom sa to nepáči a tak podal Marian Kotleba na predsedu parlamentu na generálnej prokuratúre trestné oznámenie za vyhrážanie. Podanie bolo následne postúpené na bratislavskú krajskú prokuratúru, ktorá by sa mala touto vecou zaoberať.

Danko: Smejú sa z vás v Rusku

Andrej Danko si hodlá splniť svoju občiansku povinnosť a pôjde dať vysvetlenie príslušným orgánom v súvislosti s týmto trestným oznámením. Danko to uviedol večer na tlačovom brífingu na okraj parlamentného summitu eurázijských krajín v tureckej Antalyi.

„Marian Kotleba je tu len preto, že niektoré digitálne médiá šíria množstvo hlúpostí,“ komentoval Danko.

„Z politickej strany Mariana Kotlebu sa smejú aj v Rusku, aj v Srbsku a všade, kde si on myslí, že by ho privítali,“ pokračoval predseda slovenského parlamentu. Zároveň vyjadril nádej, že Slováci sa prebudia vo vzťahu ku Kotlebovi, ktorý podľa neho zostáva mimo záujmu niektorých médií napriek tomu, „čo všetko napáchal na župe“.

Ako uviedol poslanec NR SR za ĽSNS Milan Uhrík, trestné oznámenie je reakciou na Dankovo vyjadrenie, že kotlebovcom vyhlasuje vojnu a na návrh zákona, ktorým chce podporiť rozpustenie ĽSNS. Kroky predsedu parlamentu Kotleba označil za sionizmus, čo je ideológia fungovania židovského štátu.

chyba
Viac na túto tému: #RTVS #trestné oznámenie #Marian Kotleba #Andrej Danko