Za ukradnutý Bazovského obraz stále nikto nepyká

Okresný súd v Trenčíne ani včera nevyniesol verdikt nad bývalou pracovníčkou Trenčianskeho múzea Evou K. (53). Podľa obžaloby mala z múzea odcudziť vzácny obraz, ktorý namaľoval Miloš Alexander Bazovský (1899 - 1968). Ďalšie pojednávanie je naplánované na začiatok februára. V utorok na súde vypočuli bývalú riaditeľku Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne Danicu Loviškovú aj terajšieho riaditeľa Trenčianskeho múzea Petra Martiniska, ktorí sú v prípade svedkovia a poškodení zároveň.

10.10.2018 13:00
Žena pod krížom, obraz, M.A. Bazovský Foto:
Žena pod krížom, dielo M. A. Bazovského, ktoré odcudzili z depozitu Trenčianskeho múzea.
debata (10)

Obraz, ktorý zmizol z múzea, nesie názov Žena pod krížom. Podľa obžaloby mala Eva K. ešte v auguste roku 2015 vyniesť dielo, ktoré vynikajúci umelec namaľoval v roku 1938, z depozitára múzea. Maľba nebola verejne vystavená a prístup k nej mali len niektorí pracovníci múzea. Na druhý deň zamestnankyňa kontaktovala inžiniera zo Žiliny, ktorému obraz v päťdesiatti­sícovej hodnote predala za osemtisíc eur. Ten však chcel mať istotu, že dielo je pravé, nezdala sa mu ani príliš nízka cena, a tak sa obrátil na odborníčku.

Muž zhodou okolností oslovil riaditeľku trenčianskej Galérie M. A. Bazovského Danicu Loviškovú, ktorá mu síce potvrdila, že skutočne nejde o falzifikát, ale zároveň ho upozornila, že obraz pozná a môže byť majetkom Trenčianskeho múzea. Do prípadu sa tak zapojila polícia a kriminalisti po analýze kamerových záznamov z múzea zistili, že niekto odnáša do depozitu najprv rám obrazu a potom aj samotný obraz. O dva dni neskôr mala z depozitu jedna osoba odniesť zakrytý predmet v tvare obrazu. Keď sa však prevalilo, že obraz je ukradnutý, zberateľ ho okamžite vrátil.

Pred súdom včera vypovedali dvaja svedkovia, prišla aj obžalovaná, do reči jej však veľmi nebolo. „Ja som v tomto prípade dotknutá,“ povedala po príchode na súd a nesúhlasila s tým, aby ju snímali kamery. Hlavné pojednávanie sudkyňa nakoniec odročila na 7. februára budúceho roka. Premietať sa má ešte záznam z kamery v múzeu, na ktorej má byť vidieť, čo sa dialo s obrazom. Kedy sa však očakáva verdikt, zatiaľ jasné nie je. Žene hrozí za zločin krádeže až desaťročný trest.

Bazovského obraz zrejme nie je jedinou vzácnou vecou, ktorá zmizla z Trenčianskeho múzea. Chýbajú aj mimoriadne vzácne vianočné gule a ozdoby z čias panovníka Františka Jozefa, ktoré tiež mali byť v depozite. Najstaršia vianočná guľa by dnes mala 114 rokov a išlo o najstaršiu, ktorá sa zachovala v slovenských múzeách. Z múzea sa tiež záhadne stratili aj originálne formy na modrotlač. Tie sa našli neskôr za podobne komických okolností, ako to bolo pri Bazovského obraze. Objavili sa totiž v Dubnickom kaštieli, kde ich predvádzal istý umelec.

Ukázalo sa, že ich kúpil za pomerne smiešny peniaz a až pri ich predvádzaní v Dubnici sa zistilo, že formy s tými istými číslami majú byť majetkom Múzea v Trenčíne. Z tejto krádeže je tiež obvinená Eva K.

„V októbri 2017 bola Okresnému súdu Trenčín doručená ešte jedna obžaloba pre zločin krádeže. Ide o krádež 21 foriem na modrotlač z depozitáru múzea,“ povedal hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus. V tomto prípade sa súd s Evou K. ešte nezačal. „Toto je, bohužiaľ, len špička ľadovca. Aktuálne sa v múzeu uskutočňuje revízia predmetov zo zbierok a ukazuje sa, že stratených ich je podstatne viac. Zatiaľ netušíme, o koľko presne ide. V minulosti, za bývalého vedenia, nebolo zabezpečenie adekvátne hodnote majetku, ktorý sa skrýval v depozitoch,“ povedal jeden zo zamestnancov múzea, ktorý si neželal byť menovaný.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #M. A. Bazovský #Trenčianske múzeum #krádež obrazu