Lajčák a Lavrov hovorili o prevzatí predsedníctva Slovenska v OBSE

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a prípravy Slovenska na prevzatie predsedníctva v tejto organizácii v budúcom roku boli témami pracovnej návštevy ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka počas pracovnej návštevy Ruskej federácie. V Moskve minister tento týždeň rokoval so svojím rezortným kolegom Sergejom Lavrovom.

10.10.2018 13:38
Rusko, Slovensko, Sergej Lavrov, Miroslav Lajčák Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) so svojím slovenským náprotivkom Miroslavom Lajčákom.
debata (7)

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a prípravy Slovenska na prevzatie predsedníctva v tejto organizácii v budúcom roku boli témami pracovnej návštevy ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka počas pracovnej návštevy Ruskej federácie. V Moskve minister tento týždeň rokoval so svojím rezortným kolegom Sergejom Lavrovom.

Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor slovenského rezortu zahraničia, Lajčák informoval svojho partnera o plánovaných prioritách slovenského predsedníctva s tým, že cieľom slovenskej strany je mať efektívne, užitočne a reálne nastavené ciele. „Naším záujmom je okrem iného napomôcť zlepšeniu životných podmienok obyvateľov žijúcich v oblastiach na východe Ukrajiny, ktoré sú postihnuté konfliktom a prispieť k hľadaniu mierového riešenia," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Ministri tiež prediskutovali aktuálne otázky bilaterálnej spolupráce s dôrazom na oblasť obchodnej výmeny a energetiky. Zároveň vyjadrili presvedčenie, že nadchádzajúce, 19. zasadnutie Medzivládnej komisie pre obchodnú a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou prinesie nové impulzy k ďalšiemu rozvoju vzájomnej kooperácie.

Minister Lajčák uviedol, že aj napriek zložitej medzinárodnopo­litickej situácii a zhoršeným vzťahom medzi Bruselom a Moskvou, je v záujme Slovenska pokračovať v dialógu s ruskou stranou s cieľom hľadania riešení na aktuálne svetové a regionálne výzvy. „Jedine dialóg nás môže posunúť ďalej," dodal v tejto súvislosti. Obaja ministri si taktiež vymenili názory na viaceré aktuálne medzinárodné témy, vrátane Západného Balkánu, blízkovýchodného mierového procesu, Sýrie, Iraku, situácie na Kórejskom polostrove či reformy Organizácie spojených národov. Sergej Lavrov zároveň ocenil výsledky, ktoré sa Lajčákovi podarilo dosiahnuť v pozícii predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN.

V nadväznosti na doterajšie bilaterálne a multilaterálne aktivity slovenskej strany Lajčák otvoril prípad väzneného ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Minister vyjadril nádej, že ruská strana k nemu pristúpi v súlade so svojimi medzinárodnopráv­nymi záväzkami a vyzval k jeho prepusteniu na slobodu. „Celá Európa a svet dnes upriamujú svoju pozornosť na vás a očakávajú, že zoberiete do úvahy humanitárny rozmer celého prípadu a urobíte gesto, ktoré by medzinárodné spoločenstvo určite ocenilo,“ poznamenal vo svojom apele na ruského partnera šéf slovenskej diplomacie.

Miroslav Lajčák na záver svojho pobytu v hlavnom meste Ruskej federácie navštívil Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov (MGIMO), kde si z rúk rektora Anatolija Torkunova prevzal čestný doktorát, ktorý mu udelilo vedenie univerzity. Potom vystúpil s prednáškou na tému Multilateralizmus v súčasných vzťahoch. Upozornil na dôležitosť nevnímať svet len v čiernobielych farbách, deliť krajiny na dobré a zlé či na tých, čo „sú s nami a čo proti nám". Multilateralizmus označil za najsilnejší nástroj, ktorý je možné využívať vo svetovej politike s cieľom vyhnúť sa ozbrojeným konfliktom. Lajčák tiež v živej diskusii s prítomnými študentmi odpovedal na otázky, ktoré sa týkajú aktuálnych medzinárodnopo­litických tém.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Lajčák #Lavrov