Výberová chronológia slovenských vojenských leteckých nešťastí

Medzi Sliačom a Kováčovou sa v stredu zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Prinášame výberovú chronológiu slovenských vojenských leteckých nešťastí.

10.10.2018 15:27
debata
  • 3. júla 1956 – Jedna z najväčších povojnových leteckých katastrof v bývalom Československu sa stala zhruba dve hodiny potom, ako sa vojenské lietadlo americkej výroby D-47 so šiestimi členmi posádky a náčelníkom kádrovej služby 22. výsadkovej brigády Bohumilom Bullom vydalo z pražského letiska Kbely do Prešova. V Pardubiciach vyzdvihlo 14 ďalších dôstojníkov, väčšinou z intendančnej služby, ktorá mala na starosti hospodárenie a zásobovanie armády. Lietadlo sa zrútilo neďaleko obce Lom nad Rimavicou. Pri havárii zahynulo 21 dôstojníkov československej armády. Tragédiu oficiálne miesta dlho utajovali.
  • 27. apríla 1994 – Pri plnení výcvikových úloh na III. leteckej základni v Malackách došlo k havárii vojenského lietadla SU-22. Pilot sa katapultoval, lietadlo dopadlo do priestoru letiska. Jeden vojak základnej služby utrpel ľahké popáleniny.
  • 15. marca 1995 – Vo vojenskom výcvikovom priestore Kežmarok došlo pri plnení výcvikových úloh k havárii lietadla L-29 letectva Armády SR. Pilot lietadla pri leteckom nešťastí zahynul.
  • 6. júna 1999 – Tragická havária britského lietadla HAWK 200, pri ktorej zahynul jeho pilot a jedna diváčka, sa odohrala na 5. medzinárodných leteckých dňoch SIAD '99 v Bratislave.
  • 3. júna 2000 – Pri havárii lietadla L-39 zahynul neďaleko letiska Sliač 38-ročný pilot major Ľuboš Novák, člen skupiny Biele albatrosy. Letecké nešťastie sa stalo počas vystúpenia košických vzdušných akrobatov v rámci Dňa otvoreného letiska a Dňa polície na 31. leteckej základni na Sliači.
  • 14. septembra 2000 – Cvičné vojenské lietadlo L-39 Albatros sa zrútilo približne o 17. hodine neďaleko obce Ožďany v Rimavskosobotskom okrese. Stroj, ktorý vzlietol na Sliači, spadol iba 800 metrov od obytných domov. Pilotovi sa podarilo včas katapultovať a haváriu prežil.
  • 29. októbra 2002 – Bez strát na životoch sa zaobišla letecká nehoda cvičného lietadla L-39 Albatros, ktoré sa o 11.37 h zrútilo pri obci Kalša v okrese Košice-okolie do poľa. Pri leteckej havárii neboli zranené civilné a ani vojenské osoby. Pilot lietadla a inštruktor, obaja príslušníci Armády Maďarskej republiky, sa včas katapultovali a boli prevezení na lekársku prehliadku. Let sa uskutočnil v rámci výcviku.
  • 6. novembra 2002 – Dve lietadlá sa zrútili pri Spišskej Novej Vsi. Išlo o stíhačky typu MiG-29. Jedného z pilotov po katapultovaní asi po piatich hodinách pátrania našli a zachránili. Druhého z pilotov dvoch stíhačiek našli 7. novembra mŕtveho v kokpite. Nehoda sa stala asi 12 kilometrov južne od sídla Spiša smerom na Mlynky v Slovenskom raji.
  • 19. januára 2006 – Slovenské vojenské lietadlo AN-24 havarovalo pri maďarskej obci Hejce. Tragédia si vyžiadala životy 42 príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí sa vracali z misie v Kosove. Nehodu prežil iba jeden z vojakov, npor. Martin Farkaš.
debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla na Sliači