Nástenkový tender v záverečnej fáze

Najvyšší súd bude skúmať vôbec prvé rozsudky v ponovembrovej histórii Slovenska pre ľudí z najvyšších poschodí politiky. Špecializovaný trestný súd v októbri 2017 za tzv. nástenkový tender odsúdil dvoch bývalých ministrov výstavby za SNS na dlhoročné tresty.

10.10.2018 15:54
Janušek Foto: ,
Exminister výstavby Marian Janušek (druhý sprava) pred pojednávaním v kauze nástenkový tender na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (10)

Marián Janušek dostal 12-ročný trest a Igor Štefanov deväť rokov. Obaja sa proti rozsudku odvolali. „Verejné zasadnutie v trestnej veci Mariana J. a spol. je vytýčené na 15. novembra 2018. V predmetnej veci bude rozhodovať senát najvyššieho súdu 5 T,“ informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Tender na dodávateľa informačných a poradenských služieb pri využívaní eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún (120 miliónov eur) bol zverejnený len na korkovej nástenke umiestnenej na prvom poschodí ministerstva výstavby počas šiestich dní. V tendri zvíťazil jediný záujemca, pričom Úrad pre verejné obstarávanie skonštatoval porušenie zákona. Po odvolaní Janušeka ho nahradil Štefanov, ktorý o víťazovi tendra spolurozhodoval a preto bol neskôr tiež nútený odstúpiť.

Európska únia odmietla pre netransparentnosť peniaze za zákazku preplatiť. Aj napriek zrušeniu tendra dosiahla škoda údajne až 12 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender