Situácia v Európe nie je ľahká, musíme držať spolu, tvrdí prezident Kiska

Prezident SR Andrej Kiska dnes privítal na Štrbskom plese najvyšších predstaviteľov krajín Visegrádskej skupiny (V4), ktorej aktuálne Slovensko predsedá. Témou rokovaní dvojdňového summitu za účasti prezidentov Českej republiky, Maďarska a Poľskej republiky je aktuálna situácia v Európe, ktorá podľa Kisku nie je ľahká.

11.10.2018 14:08 , aktualizované: 15:35
summit V4, Andrej Kiska Foto: ,
Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska hovorí na plenárnom zasadnutí na tému Aktuálne výzvy Európe na dvojdňovom summite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4).
debata (233)

Ako informoval prezident Andrej Kiska na brífingu, všetci prezidenti V4 sa zhodli, že EÚ je jeden úžasný projekt, na ktorom musíme spoločne pracovať. Spoločná Európa prináša možnosti mladým ľuďom, otvára brány medzinárodnému obchodu, krajiny môžu rásť. „Sme súčasťou jedného úžasného projektu a preto musíme držať spolu,“ uviedol prezident Kiska aj na margo vyjadrenia predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) počas euroázijského parlamentného summitu v tureckej Antalyi začiatkom tohto týždňa, v ktorom načrtol snahu privítať na Slovensku predsedu ruskej Štátnej dumy Viačeslava Volodina, ktorý je na sankčnom zozname EÚ. „Ako členská krajina EÚ sme sa jasne zaviazali, že budeme posilňovať myšlienku EÚ. Postoj Slovenska k EÚ musí byť preto jasný a zodpovedný. Vysielanie signálov, ako je spochybňovanie sankcií voči Rusku, považujem za škodlivé vo vzťahu Slovenska k Európe a jeho obyvateľom. Všetky členské štáty EÚ sa jednohlasne zhodli, že došlo k anexii Krymu a odhlasovali sankcie voči Rusku,“ doplnil Kiska.

Prezidenti V4 počas svojej návštevy na Slovensku budú diskutovať aj o nástupe moderných technológií a ich vplyve na našu spoločnosť, ekonomiku a osobitne na pracovné miesta. Hovoriť budú tiež o potrebe dobrej a správne cielenej sociálnej politiky, vrátane pomoci ekonomicky neaktívnym skupinám, deťom v ekonomickej núdzi a tiež o otázkach starnutia populácie, či o riešení problémov rómskej komunity.

Prezident Kiska uviedol, že je nesmierne rád, že môže hostiť predstaviteľov krajín V4 práve vo Vysokých Tatrách, na ktoré majú spomienky. „Poľský prezident Andrzej Duda spomínal, ako sa tu lyžoval v roku 1987, s prezidentom Zemanom sme sa tu stretli len pred nedávnom.“ Všetci, okrem maďarského prezidenta Jánosa Ádera pricestovali už včera, aby sa mohli zúčastniť ns dnešnom slávnostnom uvítacom ceremoniáli. Návštevu Štrbského plesa budú prezidentom pripomínať aj Štrbské valašky, ktoré sú symbolom hôr, vyrobené pre túto príležitosť. V rámci dvojdňového programu ich čaká ešte let vrtuľníkom ponad Tatry a návšteva skanzenu v Pribyline. Tlačová konferencia je naplánovaná na piatok na záver stretnutia prezidentov V4.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Andrej Kiska #Andrej Danko