Neprijateľné pokyny v RTVS

Z prostredia verejnoprávnej RTVS unikol interný dokument o postupoch pri príprave rozhlasového spravodajstva, ktorými sa majú riadiť redaktori.

11.10.2018 14:44 , aktualizované: 19:20
RTVS, Maťašovská Foto: ,
Riaditeľka spravodajstva a publicistiky rozhlasu Petroa Stano Maťašovská.
debata (419)

Opozícia označili takéto pokyny za cenzúru a žiada okamžité odvolanie riaditeľky spravodajstva a publicistiky rozhlasu Petry Stano Maťašovskej.

Dokument je nazvaný Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad. Autorkou by mala byť práve Maťašovská. Informovala o tom stránka omediach.com. V dokumente sa uvádza: „Zdroje pre prípravu a vysielanie krátkeho spravodajstva sú výlučne agentúrne servisy a originálne správy redaktorov spravodajstva RTVS. Z informácií uverejnených na internetových portáloch a v iných médiách správy nepripravujeme.“

Na celú situáciu reagovalo vedenie RTVS priznaním si chyby. Hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková uviedla, že zásady boli naformulované nevhodne a tak vznikol priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Dodala, že riaditeľke spravodajstva a publicistiky rozhlasu bolo udelené napomenutie. Maťašovskej stanovisko sa Pravde nepodarilo získať. A ani Rady pre RTVS. Jej predseda je v súčasnosti v zahraničí, je však zrejmé, že sa bude situáciou okolo tohto interného dokumentu zaoberať.

V uniknutom dokumente sa tiež uvádza „nezaraďujeme správy o návrhoch zákonov a noviel z dielne opozičných poslancov predtým, ako neprejdú do druhého čítania, a už vôbec nie bez stanoviska koalície, resp. vecne príslušného rezortu“. Opozície sa dotklo najmä spresnenie, v ktorom riaditeľka spomína parlamentnú prax. „Z týchto návrhov takmer žiadny neprejde prvým čítaním, ich relevantnosť je preto veľmi nízka. Často ide o odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém. (Poslucháča by skôr zavádzali, ako informovali.).“

Smer na situáciu reagoval vlažne s tým, že ide o interný dokument, ktorý má byť v réžii RTVS. „Nie je to novela zákona o RTVS, ktorá by otázku posúvala do inej roviny. Interný dokument by nemal ísť nad rámec ústavy a ďalších zákonov,“ povedal vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút. Jeho partner Most-Híd má však iný názor a odvoláva na Preambulu Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. „Píše sa v ňom, že RTVS poskytuje nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov. Ide o jasné a zrozumiteľné poslanie, ktoré si nepýta ďalšie diskutabilné interné dokumenty,“ píše sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa strany Klára Debnár. Karol Farkašovský zo SNS nechcel reagovať s tým, že „si chce nechať najskôr vysvetliť celú záležitosť“.

Opozičné strany, naopak, hovoria o bezprecedentnej cenzúre, rozpore s princípmi tvorby spravodajstva verejnoprávneho média, rozpore so zákonom o RTVS. Okrem odvolania Stano Maťašovskej z funkcie žiadajú prípadne zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Kritika Maďariča

Bývalý dlhoročný minister kultúry, súčasný poslanec národnej rady a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Marek Maďarič (Smer) uviedol, že ak je medializovaný dokument naozaj dokumentom RTVS, „tak pravidlo, ktoré hovorí o tom, že ‚nezaraďujeme správy o návrhoch zákonov z dielne opozičných poslancov predtým, ako neprejdú do druhého čítania‘, je veľkým porušením zásad verejnoprávnosti, lebo je to v podstate jasný protiopozičný postoj RTVS“.

Upozorňuje, na to, že fakt, že opozičný návrh zákona neprejde do druhého čítania, nemôže byť dôkazom jeho nerelevantnosti, „pretože koalícia väčšinou nehlasuje za opozičné návrhy bez ohľadu na ich kvalitu a tým pádom sa do druhého čítania dostávajú len výnimočne. Práve preto nemôže byť pre RTVS dôvodom neinformovania o návrhoch opozície to, že sa nedostanú do druhého čítania. A komentár opozičných návrhov, ktorý je súčasťou tohto pravidla, že ‚často ide o odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém,‘ je nielen paušálnou urážkou opozície, ale je to vlastne otvorený politický postoj niekoho, kto tieto pravidlá v RTVS pripravil,“ dodal Maďarič.

© Autorské práva vyhradené

419 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #opozícia #rozhlas #Rozhlas a televízia Slovenska #odovlanie