Danko: Vystúpením v ruskej dume bola prejavená úcta SR, nie mne

Júnové vystúpenie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) v ruskej Štátnej dume nebolo prejavom veľkej úcty voči jeho osobe, ale voči Slovensku. Danko to uviedol vo vyhlásení ako reakciu na obvinenia médií, ale aj zo strany koaličného partnera či prezidenta SR Andreja Kisku. Tí kritizovali jeho nedávne stretnutie s predsedom Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Viačeslavom Volodinom na samite v Turecku.

12.10.2018 12:01
Andrej Danko Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko.
debata (13)

„Mrzia ma slová pána prezidenta, bol dlho mimo Slovenska, zrejme veľmi nevníma súvislosti. To, že sú sankcie, neznamená, že sa s ľuďmi zo sankčného zoznamu nikto nestretáva. V Moskve si svetoví lídri podávajú kľučky. Bola tam predsedníčka holandského parlamentu, chystá sa tam šéf českého a aj rakúskeho parlamentu, boli tam Maďari, francúzsky či nemecký prezident,“ vymenoval predseda NR SR. Na adresu ruských sankcií opäť vyjadril Danko svoje presvedčenie, že sú len dočasným riešením, nič neriešia.

„Nie som jediný, kto hovorí o ich zrušení. V medzinárodnom prostredí by mala platiť jediná zásada – bezkonfliktné riešenie problémov. Tento lokálny konflikt nemôže prerásť do väčšieho, medzinárodného, a až vojnového konfliktu,“ upozornil.

Danko reagoval aj na obvinenie zo strany Mosta-Híd. „Za SNS sa vyhradzujem voči prezidentovi SR, ale aj voči môjmu koaličnému partnerovi. SNS nemení zahraničnú politickú orientáciu, mám za sebou možno desaťkrát viac zahraničných oficiálnych ciest ako prezident, všade hájim záujmy Slovenskej republiky. Slovensko nie je žiadna čierna diera, všade nás prijímajú s úctou,“ deklaroval.

Andrej Danko dodal, že zahraničných politikov, ktorí mali tú česť rečniť v dume, zrátame na jednej ruke. „To, že sú sankcie, neznamená, že sa tu na Slovensku zakuklíme, pretože tak môžeme zmeškať náš vlak spolupráce,“ uzavrel.

Kiska prijal s ľútosťou vyjadrenia, ktoré spochybňujú sankcie EÚ voči Rusku. Prezident považuje za nepoctivé a neférové voči ľuďom a škodlivé pre záujmy Slovenskej republiky, aby slovenskí predstavitelia za niečo v Bruseli dvíhali ruku – za sankcie proti Rusku, a potom to doma ohovárali alebo konali v rozpore s týmto spoločným rozhodnutím. Dankov postoj kritizovala aj predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd).

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Viačeslav Volodin