Ministerstvo spravodlivosti plánuje priniesť čiastočné zmeny do Občianskeho zákonníka

Ministerstvo spravodlivosti SR dnes oficiálne oznámilo novú úpravu Občianskeho zákonníka. Podľa ministra Gábora Gála (Most-Híd) je v súčasnosti platný zákonník najneprehľadnejším právnym predpisom, ktorý si vyžaduje viacero úprav.

12.10.2018 12:07
gábor gál, Foto:
Na snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál.
debata (3)

Rezort spravodlivosti od 15. októbra plánuje spustiť neformálne pripomienkové konanie, v ktorom budú oslovené všetky relevantné štátne inštitúcie, ale aj súkromný sektor či všetky právnické fakulty na Slovensku. Gál doplnil, že Občiansky zákonník bude menený čiastočnými zmenami, pretože zmena komplexného systému by priniesla chaos. Podrobnejšie informácie a konkrétne zmeny by mohli byť známe v najbližších týždňoch. Práva súkromných osôb tak budú po novom prioritne zahrnuté v Občianskom zákonníku.

„Ide o to, aby nebola dvojkoľajnosť v občianskych vzťahoch. Niektoré veci sú v Občianskom zákonníku a niektoré v Obchodnom zákonníku. Chceme, aby občan našiel bežné záležitosti v jednom právnom predpise,” povedal Gál. Povedal, že zmeny sú najväčším pracovným materiálom rezortu spravodlivosti za posledné desaťročie. "Hlavnou úlohou je, aby neboli rovnaké bežné záležitosti v rôznych právnych predpisoch. Posilnia sa práva slabších strán v právnych vzťahoch, teda bežných ľudí, občanov,“ doplnil minister.

Novela Občianskeho zákonníka prinesie viacero zmien jednotlivých právnych kódexov. V praxi to bude akási právna príručka pre bežných ľudí, aby jasne vedeli, ktoré predpisy sa ich dotýkajú v konkrétnych prípadoch. Rezort reaguje aj na príchod moderných technológií, pri ktorých je podľa kompetentných nevyhnutná zmena, napríklad nákupy cez internet, online služby či rôzne marketingové ponuky.

Ministerstvo predložilo aj časový horizont, v prípade jeho dodržania odhadujú kompetentní termín zavedenia do praxe na 1. júl 2020, respektíve 1. január 2021. Občiansky zákonník platí od roku 1964, pričom bol za ten čas viac ako 50-krát novelizovaný. Zmeny do Občianskeho zákonníka avizovala už Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Občiansky zákonník