O bývaní si rozhodnem sám, tvrdí Fico

Predseda koaličného Smeru a expremiér Robert Fico si stále hľadá vhodné bývanie.

12.10.2018 12:25 , aktualizované: 18:52
tk smer, Fico, Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (306)

Nedá sa podľa neho zo dňa na deň postaviť či kúpiť dom, ale „príde okamih, keď to urobí“. Zatiaľ teda býva v prenajatom byte komplexu Bonaparte, ktorý vlastní kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák, obžalovaný z daňových podvodov.

Fico sa k téme vyjadril zopakovaním, že byt v komplexe Bonaparte si prenajal v čase, keď bol premiérom a slúžil mu aj na reprezentačné účely. „Viete, za akých okolností som si prenajal byt v tomto komplexe. Pre mňa spĺňal veľmi vážnu úlohu, pozýval som si tam zahraničných hostí. Napríklad som tam mal dvakrát Donalda Tuska (predseda Európskej rady – pozn. red.),“ dodal. Vtedy nikto netušil, že to bude mať taký vývoj, „ak by sme aj dnes takto hodnotili situáciu, tak by sa museli všetci vysťahovať z tohto komplexu“. Fico tvrdí, že jeho susedmi sú rôzni ľudia, napríklad aj diplomati.

Video

Bývalý premiér na poznámku, že nové bývanie si hľadá už dva roky, reagoval slovami: „O bývaní si budem rozhodovať sám.“ Ohradil sa, že nikomu nič neurobil. „Povedzte mi, kde som porušil zákon, čo som ukradol? V čase, keď som si byt prenajímal, neboli žiadne prekážky, používal som ho na prezentačné účely, ktoré som v daný okamih potreboval, chodili tam štátnici,“ doplnil. Zopakoval, že si byt sám prenajal, sám si ho platí, čo doteraz nikto nespochybnil. „Vhodné bývanie si hľadám, ale to nie je len tak, že si zo dňa na deň prenajmem alebo si postavím dom. Hľadám si alternatívne bývanie a príde okamih, keď to urobím,“ poznamenal.

Za nelogické tiež považuje otázky o Marianovi Kočnerovi, ktorý bol v komplexe Bonaparte jeho susedom, pretože Kočner byt predal. V súčasnosti je vo väzbe pre podozrenia z falšovania zmeniek. Jeho meno sa skloňuje aj v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Predstavte si, že niekde bývate a zrazu niekoho z vašich susedov obvinia. To znamená, že aj vy ste obvinení a všetci sa musia vysťahovať? Chýba mi v tom logika, čo som bezpečnostné riziko?“ pýta sa Fico.

Bašternák zasa čelí obžalobe za neodvedenie dane a poistného. Jeho spoločnosť BL-202 v roku 2012 kúpila sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence, ktorý stavala Kočnerova firma. Bašternák mal za byty zaplatiť 12 miliónov eur v hotovosti a nechal si vyplatiť nadmerný odpočet DPH dva milióny eur. Podľa Kriminálneho úradu finančnej správy išlo o fiktívny obchod.

Bašternák sa snažil vyhnúť stíhaniu a v rámci účinnej ľútosti vrátil peniaze. Prokurátor neakceptoval jeho návrh a v marci tohto roka podal obžalobu. Pojednávanie bude v novembri. V prípade dokázania viny mu hrozí 7 až 12 rokov za mrežami.

Na novinársku poznámku, že si nové bývanie hľadá už dva roky, Fico odvetil, že on je ten, kto bude rozhodovať o svojom bývaní. „Nechajte ma, nič som neurobil. Prenajal som si byt, platím zaň komerčnú sumu. Neviem, čo je toto za tému. Povedzte mi, kde som porušil zákon, čo som ukradol? Keď som si ho prenajal, neboli žiadne prekážky. Chodili tam štátnici a byt splnil účel, na ktorý som ho potreboval,“ ozrejmil.

Protest pred Bonaparte, v ktorom býva Fico. Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest, bonaparte, Protest pred Bonaparte, v ktorom býva Fico.

© Autorské práva vyhradené

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #komplex Bonaparte