Saková: Kauzu Vietnamec treba vyšetriť čo najrýchlejšie

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) trvá na tom, že informáciu o možnom únose vietnamského občana slovenskou vládnou letkou nemala. "Ja som bola v tom čase ako štátna tajomníčka zodpovedná za letku ministerstva vnútra, lenže podľa organizačného poriadku všetky ministerské lety a lety ústavných činiteľov schvaľuje minister vnútra," vysvetlila ministerka. Spresnila, že všetky letové plány a prípravu letov riadi šéf letky, nie štátna tajomníčka. "Ja som absolútne neprišla do styku s informáciou, že sa takýto let plánuje," zdôraznila v diskusnej relácii TA3 V politike Saková.

14.10.2018 17:14
Denisa Sakova Foto: ,
Ministerka vnútra Denisa Saková.
debata (46)

Vyhlásila, že vyšetrenie kauzy a odhalenie pravdy je prioritou. „V tejto veci prebieha vyšetrovanie v Nemecku i na Slovensku, pričom naša strana intenzívne spolupracuje,“ pripomenula ministerka s tým, že v záujme vyšetrovania zbavila mlčanlivosti 44 ľudí. Na otázku, či sa vzdá funkcie, ak sa ukáže, že krajina sa podieľala na únose vietnamského podnikateľa, neodpovedala. Pripomenula, že ide o kauzu predchádzajúceho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). „Riešiť teraz dôsledky by bolo hypotetické, počkajme si na výsledky vyšetrovania,“ uviedla Saková. O téme je ochotná diskutovať aj s opozičnými poslancami Národnej rady. „Som pripravená vypočuť si ich konštruktívnu kritiku, pokiaľ ich argumenty budú prakticko-triezve,“ povedala ministerka. Reagovala tak na snahu strany SaS, ktorá začiatkom minulého týždňa vyhlásila, že bude iniciovať schôdzu o vyslovení nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer), ak nezačne konať vo veci únosu vietnamského občana. Liberáli žiadajú, aby premiér odvolal ministerku Sakovú.

Na závery vyšetrovania si chce počkať aj predseda strany Most-Híd a prezidentský kandidát Béla Bugár. „Ak sa však ukáže, že Slovensko sa vedome podieľalo na únose, takáto vláda nemá čo robiť na čele štátu,“ vyhlásil Bugár. Trvá preto na odchode strany z koalície, ak sa preukáže vina Slovenska v tomto prípade.

Podľa vedca a prezidentského kandidáta Roberta Mistríka je celá záležitosť stále otvorená. „Nemecká vláda sa vyjadrila, že kým nebude kauza ukončená, nebudú sa k tomu vyjadrovať, aby nemarili vyšetrovanie,“ pripomenul v diskusnej relácii Mistrík.

Informácie o tom, že vládny špeciál na konci júla 2017 previezol uneseného vietnamského podnikateľa z Bratislavy do Moskvy za účasti našich orgánov, publikoval koncom júla nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa medializovaných informácií založených na svedectvách policajtov, ktorí sa mali na únose zúčastniť, vietnamská tajná služba mala odvliecť svojho občana, ktorý žiadal o azyl v Nemecku, zo schengenského priestoru slovenským vládnym špeciálom. Únos sa mal udiať aj s vedomím vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka. Ministerstvo vtedy označilo zverejnené informácie za úplný nezmysel, výmysly a klamstvá. V prípade bol začiatkom októbra vydaný pokyn na začatie trestného stíhania. Prípad na slovenskej strane dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave, na prácu vyšetrovateľov dohliadajú traja prokurátori.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca