Falošných zubárov a technikov môže byť viac, varuje komora zubných technikov

Falošných zubných lekárov či zubných technikov môže na Slovensku pôsobiť viac, upozorňuje Slovenská komora zubných technikov (SKZT). Reaguje tak na prípad z obce Veselé pri Piešťanoch, kde trnavská župa minulý týždeň odhalila zubného technika, ktorý poskytoval služby ako zubný lekár.

15.10.2018 09:20
debata (6)

Komora sa od jeho prípadu dištancovala, no ako vraví, vôbec nemusí ísť o ojedinelý prípad. Podľa nej by pritom podobné absurdné situácie vôbec nemuseli nastať, keby štátni úradníci z kompetentných úradov viac kontrolovali dodržiavanie platných predpisov a nariadení.

Slovenská komora zubných technikov dlhodobo upozorňuje kompetentné úrady na prípady porušovania predpisov a nariadení. „Či zo strany legislatívy, alebo bežnej dennej praxe, zubní technici na Slovensku ťahajú za kratší koniec a nie je dverí, na ktoré by sa mohli ‚doklopať‘ a boli vypočutí," konštatovala prezidentka SKZT Hana Dohálová.

Informácia o úradovaní falošného zubára, ktorá sa dostala na verejnosť, je podľa nej len špičkou ľadovca. "Do nášho odboru sa nám tlačí množstvo nekompetentných a nekvalifikovaných pracovníkov, ktorí obchádzajú zákony, zavádzajú štátnu správu a verejnosť,“ uviedla Dohálová.

Ako ďalej povedala prezidentka SKZT, každý zdravotnícky pracovník by mal vykonávať len tú činnosť, na ktorú má oprávnenie. „V každej prevádzke zubnej techniky musí byť prítomný počas jej prevádzky kvalifikovaný garant – zubný technik. Každé pracovisko zhotovujúce zubnú náhradu alebo jej súčasť na mieru musí mať štatút prevádzky zubnej techniky. Čiže aj najmodernejšie frézovacie a laserové pracoviská zhotovujúce zubné náhrady alebo ich súčasti musia spĺňať všetky náležitosti pre prevádzku zubnej techniky," zdôraznila Dohálová. V opačnom prípade je podľa nej postup nezákonný a ohrozuje bezpečnosť pacienta.

Ako prezidentka upozornila, predpísaný postup platí aj pre zubných lekárov, ktorí si zakladajú zubné techniky. „Podľa vyhlásenia Európskej komisie musia v zmysle Nariadenia EÚ aj zubní lekári vlastniaci prístroje na výrobu koruniek alebo častí koruniek, vyplniť zdravotnícku dokumentáciu pre tieto výrobky,“ zdôraznila Dohálová.

SKZT spolupracuje so Slovenskou komorou zubných lekárov na návrhu zdravotnej dokumentácie k zubným náhradám a zdravotníckym pomôckam na mieru v zubnom lekárstve. Túto zdravotnú dokumentáciu plánuje vydať Ministerstvo zdravotníctva SR vo forme vyhlášky. Bude kompatibilná s projektom E-zdravie a jej súčasťou bude aj Vyhlásenie pre pacienta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #zubár