Politici majú poslednú šancu na zlepšenie voľby ústavných sudcov, tvrdia zástupcovia organizácie Via Iuris

Vládne a opozičné strany majú poslednú šancu dohodnúť sa na zásadnom zlepšení voľby ústavných sudcov. Tvrdia to zástupcovia organizácie Via Iuris. V súčasnej situácii je podľa nich jediným realistickým a kľúčovým zlepšením zavedenie priebežnej voľby a obmeny ústavných sudcov. V pondelok budú o návrhoch na voľbu ústavných sudcov rokovať opozičné strany.

15.10.2018 11:55 , aktualizované: 15:05
Ústavný súd Foto: ,
Budova Ústavného súdu.
debata (6)

Dohoda na priebežnej voľbe, keď by parlament volil tretinu sudcov každé štyri roky, by podľa právnika Petra Wilflinga z Via Iuris bola možná, ak by koaličné aj opozičné strany urobili kompromis. „Od vládnej koalície si to vyžaduje, aby sa vzdala ambície ovládnuť ústavný súd na celých 12 rokov, a od opozície si to vyžaduje, aby akceptovala, že v nadchádzajúcej voľbe bude môcť táto vládna koalícia zvoliť väčšinu ústavného súdu a sudcovia sa začnú obmieňať až za štyri roky,“ uviedol.

„Vládou navrhované zmeny, bez zavedenia priebežnej obmeny sudcov, nemusia v existujúcich politických pomeroch zabezpečiť nezávislosť ústavného súdu,“ uviedla Kristína Babiaková z Via Iuris s tým, že ak sa priebežná obmena nezakotví, vládna väčšina bude vždy môcť politicky ovládnuť ústavný súd na celých 12 rokov a pri ďalšej voľbe ústavných sudcov v roku 2031 bude jeden parlament a jedna vládna väčšina voliť až 12 z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Babiaková aj Wilfling sú spoluautormi návrhu 38 právnikov na komplexnú zmenu voľby ústavných sudcov. V pondelok zaslali politickým stranám a poslancom konkrétne legislatívne návrhy na zavedenie priebežnej obmeny, spracované v paragrafovom znení, ktoré riešia aj všetky výhrady ministra spravodlivosti. V pondelok budú opozičné strany rokovať o vládnom návrhu na zmenu Ústavy SR, ktorou sa mení voľba ústavných sudcov. V ďalších dňoch bude rokovať aj vládna koalícia a vo štvrtok (18.10.) bude o zmene ústavy rokovať parlament.

Peter Pellegrini nevie, ako zmena zákona dopadne

Vláda rešpektuje a nebude namietať, ak poslanci urobia vo vládnej novele Ústavy SR venovanej voľbe ústavných sudcov zmeny. Pred novinármi to deklaroval premiér Peter Pellegrini (Smer) s tým, že ako to nakoniec dopadne, nevie povedať.

„Ak by sa mali kandidáti voliť 90 hlasmi, má logiku, aby následne už do toho prezident nezasahoval. Ak sa budú voliť 76 hlasmi, rozhodovanie prezidenta logiku má. Uvidíme. Myslím si, že parlament nájde riešenie, ktoré bude vyhovovať. Dopredu však hovoriť nechcem, budeme rešpektovať dohodu Koaličnej rady,“ uzavrel predseda vlády.

SaS, OĽaNO, Sme rodina a mimoparlamentná strana Spolu v pondelok vyhlásili, že budú v tejto veci postupovať spoločne. Strany pripravia a predložia jeden spoločný pozmeňujúci návrh. „S vládnou koalíciou, respektíve s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd), budeme vyjednávať ako štvorica. Veľmi oceňujeme jeho snahu o hľadanie riešení, aj jeho ochotu sa stretávať, ale myslíme si, že opozícia bude môcť postupovať omnoho efektívnejšie, keď bude predkladať spoločné riešenia,“ priblížil predseda strany SaS Richard Sulík.

O konkrétnych bodoch pozmeňujúceho návrhu budú rokovať právni experti jednotlivých strán, následne čakajú na reakciu koalície. „V tom návrhu budú už konkrétne veci typu počet potrebných hlasov, obdobia, a tak ďalej. Závisí to od ochoty koalície rokovať, a od toho potom závisí náš súhlas s vládnym návrhom,“ doplnil Sulík.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ústavní sudcovia #návrh zákona