Prokuratúra sa nestotožňuje so spôsobom zverejňovania informácií o vražde J. Kuciaka

Generálna prokuratúra (GP) SR rešpektuje a akceptuje záujem médií o vyšetrovanie dvojnásobnej úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a o odhalenie a potrestanie jej páchateľov a objednávateľov. Avšak nestotožňuje sa so spôsobom, akým v poslednom čase dochádza k zverejňovaniu informácií o prebiehajúcom vyšetrovaní. TASR o stanovisku GP SR a Úradu špeciálnej prokuratúry informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

15.10.2018 14:11
SR ŠTS väzba obvinení vražda Kuciak BBX Foto: ,
Polícia privádza jedného z obvinených (vpravo) do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.
debata (12)

„Napriek opakovaným výzvam, a to aj osobnej výzve generálneho prokurátora, na zdržanlivosť pri vyhľadávaní a zverejňovaní informácií, médiá využili možnosti poskytnuté zákonom o slobodnom prístupe k informáciám na zverejnenie konkrétnych skutočností a dôkazov z trestného konania a na zverejnenie plných mien a osôb, ktoré mohli mať účasť na spáchanom skutku,“ uviedla Predajňová.

Zverejnením týchto skutočností médiá podľa GP SR žiadnym spôsobom nepomohli ďalšiemu trestnému stíhaniu. "Iba informovali ďalšie osoby, ktoré mali potenciálnu účasť na skutku, akým spôsobom a akým smerom sa vyšetrovanie uberá a aké skutočnosti sú orgánom činným v trestnom konaní známe.

Okrem toho sa zverejňovaním informácií z vyšetrovacieho spisu narúša zásada neverejnosti prípravného konania," povedala Predajňová.

Zároveň doplnila, že zverejňovanie plných mien a priezvisk obvinených a osôb, ktoré dokonca ani obvinené nie sú, je v zásadnom rozpore s princípom prezumpcie neviny. „Na tieto skutočnosti prokuratúra opakovane upozorňuje a žiada médiá, aby sa do právoplatného skončenia prípravného konania v tejto veci ďalšieho podobného postupu vyvarovali,“ uzavrela hovorkyňa GP SR.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #vražda novinára Jána Kuciaka