Nájde koalícia v parlamente 90 hlasov?

Zmeny v personálnom obsadzovaní Ústavného súdu a zastropovanie penzijného veku. Dva dôležité zákony, ktorých prijatie si vyžiada aj zásahy do Ústavy SR, majú na stole poslanci Národnej rady. Prerokujú ich v rámci dnes sa začínajúcej 35. schôdze. Oba návrhy potrebujú na schválenie aspoň 90 poslaneckých hlasov, isté ich zatiaľ nemá ani jeden z nich.

16.10.2018 08:00 , aktualizované: 14:26
parlament, Foto: ,
Pohľad do pléna Národnej rady SR. (Ilustračné foto)
debata (16)

Návrh zákona na určenie vekového stropu pre odchod do dôchodku predložili poslanci najsilnejšej vládnej strany Smer na čele s jej predsedom Robertom Ficom. Na septembrovej schôdzi za návrh v prvom čítaní hlasovala ústavná väčšina 93 poslancov. Mal by stanoviť penzijný strop 64 rokov, no predkladatelia už majú pripravený aj pozmeňovací návrh, ktorý spresní vekové úľavy pre ženy za výchovu detí.

Podľa Fica sú za návrh pripravení hlasovať aj poslanci koaličnej SNS, a tretí koaličný partner Most-Híd má voľnú ruku. Za zákon, ktorý navyše rieši aj ústavnú ochranu troch pilierov penzijného systému a inštitútu minimálnej mzdy, sa zrejme postaví aj časť opozície a niektorí nezávislí poslanci. Ak napriek tomu nezíska ústavnú väčšinu, Smer podporí iniciatívu odborárov, ktorí zbierajú podpisy na vyhlásenie referenda o dôchodkovom strope.

V úvode schôdze neprešli opozičné návrhy

V úvode schôdze parlamentu neprešli opozičné návrhy na zmenu programu, poslankyňa NR SR za hnutie OĽaNO Veronika Remišová navrhovala, aby parlament postupoval v zmysle rokovacieho poriadku a aby rokovanie pokračovalo štandardne, hlasovalo sa v štandardných časoch a aby rokovanie trvalo do 19:00 a nie do 20:00. Podľa nej predseda NR SR Andrej Danko umelo urýchľuje schôdzu a vytvára pre poslancov viac voľna, čo dehonestuje parlament. Danko na margo toho uviedol, že dôvodom sú zahraničné pracovné cesty poslancov a práca zákonodarcov je aj mimo pléna. Poslanci jej návrh neschválili.

Nezaradený poslanec Zsolt Simon neúspešne žiadal presunúť rokovanie o návrhu Danka na prijatie uznesenia NR SR k pracovnej definícii antisemitizmu vypracovanej Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA) a prijatej jej 31 účastníckymi štátmi (vrátane Slovenskej republiky) dňa 26. mája 2016 v Bukurešti. Ako dôvod uviedol, že Danko by mal do ďalšej schôdze vyvrátiť pochybnosti o tom, ako získal svoje vzdelanie. Ďalším návrhom bol návrh poslanca Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý žiadal prijať uznesenie, aby sa poslanec Robert Fico (Smer-SD) vzdal poslaneckého mandátu.

O Ústavnom súde budú rokovať vo štvrtok

Zákon týkajúci sa Ústavného súdu by mal prísť na rad vo štvrtok ráno. Vyžaduje si ho fakt, že vo februári sa končí funkčné obdobie deviatim z trinástich ústavných sudcov. Predložená vládna novela okrem nových kritérií na ústavných sudcov mení kvórum pre voľbu kandidáta na túto funkciu z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov.

Parlamentné opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina sa po rokovaní dohodli na vlastnom postupe pri voľbe ústavných sudcov. Svoje požiadavky chcú predstaviť ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd). Mal by ísť o jeden spoločný pozmeňovací návrh. Bližšie podrobnosti o ňom však nezverejnili.

Poslanci budú v parlamente o dve hodiny dlhšie

Poslanecké grémium v pondelok rozhodlo, že poslanci budú na schôdzi rokovať o dve hodiny dlhšie, ako býva zvykom, teda každý deň nie do 19., ale až do 20. hodiny, a nie s dvojhodinovou, ale hodinovou obedovou pauzou. Poslanci takisto nebudú v stredu hlasovať o 17., ale len o 11. hodine, vo štvrtok, v piatok a v pondelok sa nebude hlasovať vôbec.

Novela zákona o interrupciách na októbrovej schôdzi nebude

Parlament neprerokuje novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva z dielne nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Vašečku. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju do programu nezaradil, odvoláva sa na uznesenie parlamentného ústavnoprávneho výboru, podľa ktorého návrh nebol podaný v súlade s rokovacím poriadkom. Podobnú iniciatívu od ĽSNS plénum v júni odmietlo. Rokovací poriadok hovorí, že rovnaký návrh je možné predložiť až o pol roka.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavný súd SR #zastropovanie dôchodkového veku