Slovensko sa zapojí do najväčšieho vojenského cvičenia NATO

Slovensko sa v nadchádzajúcich týždňoch spoločne s vojakmi z 31 spojeneckých a partnerských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) zapojí do vojenského cvičenia Trident Juncture 2018. Ide o najrozsiahlejšie cvičenie NATO od konca studenej vojny, na ktorom sa zúčastní 45-tisíc vojakov. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

16.10.2018 12:34
debata (51)

"Naši vojaci si spolu s kolegami z partnerských krajín precvičia schopnosť NATO plánovať a realizovať obsah článku 5 Severoatlantickej zmluvy, od výcviku vojsk na taktickej úrovni až po veliteľské štruktúry,“ vysvetlil minister obrany SR Peter Gajdoš. "Takéto cvičenia sú pre jednotu a interoperabilitu Aliancie nevyhnutné,“ zdôraznil.

Aliančné cvičenie Trident Juncture 2018 rozdelia na dve časti. V rámci štábnej časti cvičenia (TRJ18 CPX) sa budú piati slovenskí vojaci v Taliansku podieľať na plánovaní a koordinácii spravodajskej činnosti, určovaní cieľov, logistiky vzdušných operácií, použitia prvkov protivzdušnej obrany, ako aj na riadení palebnej podpory. Ďalší štyria príslušníci slovenských ozbrojených síl budú v rámci druhej poľnej časti (TRJE18 LIVEX) v Nórsku plniť špecifické úlohy v súvislosti s plánovaním a riadením pozemnej a vzdušnej operácie, činnosťami v oblastiach RCHBO, ochrany vlastných síl a zdravotníckej podpory operácie.

Trident Juncture 2018 sa bude konať od 25. októbra do 23. novembra v priestore stredného a východného Nórska, okolitých oblastí severného Atlantiku a Baltského mora vrátane Islandu, Talianska a vzdušného priestoru partnerských krajín Fínska a Nórska. Počas cvičenia bude použitých približne 150 kusov leteckej techniky, 70 lodí a viac ako 10-tisíc vozidiel.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #ministerstvo obrany #vojenské cvičenie #Trident Juncture #Peter Gajdoš