Prístroje pribúdajú, pacienti aj tak čakajú

Fakt, že v nemocniciach postupne pribúdajú nové prístroje pacienti príliš necítia. Na denník Pravda sa stále obracajú ľudia s negatívnymi skúsenosťami s vyšetrením.

17.10.2018 06:00
debata (7)

Čakacie lehoty na vyšetrenie pomocou CT či MR prístrojov sa na Slovensku pohybujú v týždňoch, niekedy až v mesiacoch. Pani Tatiana z Trenčína uvádza, že ju nechali s bolesťami čakať na magnetickú rezonanciu jeden a pol mesiaca, a následne jej diagnostikovali pokročilú artrózu krčných stavcov. Bolesti jej ustúpili až po nasadení liekov. Ak by jej vyšetrenie spravili skôr, nemusela 45 dní trpieť.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že robí pre zlepšenie stavu čo je v jeho silách. V rámci centrálneho obstarávania najnovšie pribudol do prístrojového vybavenia Národného onkologického ústavu (NOÚ) nový počítačový tomograf najvyššej, piatej kategórie. Celkovo sa teda prístroj zaradil medzi 13 nových CT prístrojov v 11 slovenských nemocniciach.

Video

Nový CT prístroj, ktorý oficiálne uviedli do prevádzky ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská a generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher sľubuje okrem kratšieho času vyšetrenia aj menšiu radiačnú záťaž pre pacientov. "Ide o ďalší krok k skvalitneniu poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Pacienti v NOÚ budú diagnostikovaní novým moderným CT prístrojom, ktorý umožní rýchlejšiu a šetrnejšiu diagnostiku,“ povedala Kalavská.

S pribúdajúcim počtom CT prístrojov by sa mali čakacie doby na vyšetrenia začať postupne skracovať. Primár Rádiologického oddelenia NOÚ Ivan Uhrin uviedol, že kým doteraz vyšetrili na pôvodnom CT prístroji zhruba 10-tisíc pacientov ročne, v budúcnosti by sa mohlo toto číslo výrazne zvýšiť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #CT prístroj #čakacie lehoty #Andrea Kalavská