Návrh poslancov Smeru: Penzia pre ženy s dvomi vychovanými deťmi v 63 rokoch

Žena, ktorá vychovala jedno dieťa, by mala mať právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, do penzie by mohla ísť najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi by mala mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Jany Vaľovej a Erika Tomáša (obaja Smer), ktorý predložili k návrhu ústavného zákona o zavedení stropu na vek odchodu do dôchodku.

17.10.2018 11:23 , aktualizované: 18:12
debata (123)

Na otázku, či má ústavný zákon s takouto úpravou pre ženy nádej prejsť ako celok, zareagoval Tomáš stručne: „Sme veľmi blízko.“ Verí, že s týmto riešením budú okrem koaličných partnerov zo SNS spokojní napríklad aj poslanci opozičnej strany Sme rodina. „Pevne dúfam, že sa nám preň napokon podarí získať aj OĽaNO Igora Matoviča,“ dodal. A pripomenul, že tento návrh je aj plne v súlade s predstavou odborárov, ktorí, ak ústavný zákon v parlamente neprejde, chcú na tému stropu vyvolať referendum.

Strany majú o krátení veku za rodičovstvo iné predstavy

Všetky parlamentné strany, ktoré podporujú zavedenie penzijného stropu, vždy súhlasili aj s úľavami pre ženy. Zároveň však mala každá o podmienkach krátenia veku za rodičovstvo inú predstavu. Pri vzájomných rokovaniach sa nevedeli zhodnúť, či za dieťa ubrať len pol roka alebo až rok, či pri krátení dôchodkového veku skončiť už pri troch deťoch a diskriminovať tak ženy, ktoré ich poriadne vychovali viac a podobne. Rôznili sa aj predstavy o tom, či má mať na úľavu nárok len žena, keďže niektoré deti sám vychováva aj muž. A tiež, aké majú byť kritériá pre „vychované“ dieťa, či to má byť naozaj aspoň skončená učňovská škola, pretože ani tú často nemôžu absolvovať hendikepované deti, hoci ich rodičia tiež poctivo vychovávajú.

Ako v tejto súvislosti zdôraznil Tomáš, všetko to, čo v oblasti výchovy a rodičovstva prináša reálny život, nemožno pokryť jediným zákonom. „Práve riešenia, ako nediskriminovať viacdetné matky či osamelých otcov, však môžu ponúknuť bežné zákony,“ poznamenal poslanec Smeru. Pripomenul, že podľa dostupných štatistík sú na Slovensku len asi dve percentá rodín so štyrmi, a menej ako jedno percento s piatimi deťmi.

Video

Národniari zo SNS sú k novému návrhu ústretoví. „Podporujeme dôchodkový strop 64 rokov a za každé dieťa o pol rola nižší, až do počtu troch detí,“ potvrdil včera Pravde poslanec SNS Tibor Bertaňák.

Sme rodina sa však vyjadruje opatrne a Tomášov optimizmus nezdieľa. „Ešte nevieme povedať, či návrh podporíme. Ďalej rokujeme, no stále sme za to, aby bol za každé vychované dieťa z dôchodkového veku až rok dolu,“ vyhlásil jej poslanec Peter Pčolinský.

Hlasovať za ústavný zákon v akejkoľvek podobe nemieni opozičné OĽaNO. Matovič Smer dokonca obviňuje, že s ním ani rokovať nepotrebuje, keďže má pre zákon podporu kotlebovcov. To však Ficova strana odmieta a hovorí, naopak, o Matovičovom nezáujme o spoločnú debatu.

SaS hovorí o populizme, Most-Híd je proti ústavnému riešeniu

Ako „populistický“ návrh stropu ako takého od počiatku odmieta aj SaS. Šéf liberálov Richard Sulík znova dnes zopakoval, že zavedenie vekovej hranice je nebezpečné, pretože pri dlhodobom zabetónovaní v ústave dôjde k rozvratu verejných financií alebo sa výrazne zvýši zadlženie štátu. V prvom čítaní sa o návrhu ústavného zákona o penzijnom strope rokovalo v septembri, do druhého čítania ho posunulo 93 poslancov, 29 bolo proti a 19 sa hlasovania zdržalo. Prijatý legislatívny návrh ohraničil odchodový vek 64 rokmi. So všeobecne postaveným doplnkom, že každý, kto vychoval dieťa, má mať právo na primerané zníženie maximálneho penzijného veku. Konkrétne krátenie pdchodového veku sa malo spresniť v druhom čítaní. V tejto podobe zákon podporili aj niektorí poslanci koaličného Mostu-Híd, hoci pôvodne sa k zastropovaniu stavali odmietavo.

„Naše stanovisko sa nemení, sme proti tomu, aby sa penzijný strop riešil ústavne. Nepoznám inú krajinu na svete, kde to tak je. A nič o strope nehovorí ani programové vyhlásenie vlády,“ potvrdil aj teraz podpredseda Mostu-Híd a štátny tajomník rezortu práce Ivan Švejna s dodatkom, že „chce veriť“ poslancom svojej strany, že sa pri septembrovom hlasovaní naozaj len pomýlili.

Zavedenie limitu je podľa jeho zástancov potrebné, keďže na Slovensku ľudia majú jeden z najdlhších týždenných pracovných časov v EÚ, najviac pracujú v nočných zmenách, cez víkendy a sviatky, a dožívajú sa omnoho kratšieho veku v plnom zdraví, ako ich rovesníci vo vyspelých krajinách. Sociálna poisťovňa je pritom podľa Fica v dobrej finančnej kondícii a prvé náklady súvisiace so zastropovaním dôchodkového veku prídu až po roku 2035 až 2036.

Proti zastropovaniu sa vyslovujú niektoré odborné organizácie a inštitúcie. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť žiada vyčísliť jeho dôsledky na výšku dôchodkov, Národná banka Slovenska ho zase označila za nesystémové opatrenie s negatívnym dopadom na verejné financie.

Za zákon musí hlasovať najmenej 90 poslancov

O osude návrhu ústavného zákona od poslancov za Smer, ktorým sa má na Slovensku zaviesť strop na vek odchodu do dôchodku, by mal parlament definitívne rozhodnúť na aktuálnej schôdzi. Za jeho schválenie musí hlasovať najmenej 90 poslancov, teda aj časť opozície. Za posunutie návrhu do druhého čítania pritom v septembri hlasovalo 93 poslancov, 29 bolo proti a 19 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Návrh podporili aj niektorí poslanci za stranu Most-Híd, spomedzi opozičných poslancov za hlasovali poslanci za hnutie Sme rodina a poslanci za ĽS Naše Slovensko.

Legislatívny návrh ohraničuje vek odchodu do dôchodku 64 rokmi. Každý, kto vychoval dieťa, má mať právo na primerané zníženie maximálneho penzijného veku, a to „za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu“.

Návrh ústavného zákona vzala na vedomie vláda

Dôchodkový vek na Slovensku by sa mal ústavne zastropovať na 64 rokov. Ústavný návrh koaličného Smeru v stredu vzala na vedomie vláda. V súčasnosti je v parlamente v druhom čítaní.

Poslanci Smeru navrhujú dať do ústavy formuláciu, že „vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu každý, kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe“. Okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku má byť Ústavou SR garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde.

Poslanci tiež navrhujú, aby boli v Ústave SR ukotvené základné piliere dôchodkového zabezpečenia. „Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok,“ uvádza sa v návrhu ústavného zákona.

Zásadné pripomienky k návrhu mala Národná banka Slovenska, ktorá nesúhlasí, aby sa ústavne upravil dôchodkový vek. Takúto úpravu považuje za nesystémovú, nesprávnu, až škodlivú.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) žiada, aby boli vyčíslené vplyvy tohto návrhu na dlhodobú udržateľnosť verejných financií, hospodárenie Sociálnej poisťovne. „Stanovenie pevnej hranice staroby na úrovni 64 rokov, alebo na akejkoľvek inej úrovni, nebude odrážať meniacu sa spoločenskú situáciu v dlhodobom horizonte, a preto nie je jej zavedenie z pohľadu cieľov Ústavy Slovenskej republiky vhodné,“ skonštatovala rada. Zásadnú pripomienku malo aj ministerstvo práce. Týkala sa nadobudnutia účinnosti ustanovenia v prípade osôb, ktoré majú ísť do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa. Konfederácia odborových zväzov zase zásadne žiada, aby sa do návrhu explicitne doplnil text v tom duchu, že u žien sa zohľadní počet vychovaných detí.

Rezort spravodlivosti mal len technické výhrady k jednotlivým formuláciám v ústavnom zákone. Napríklad je podľa neho potrebné doplniť účinnosť zákona a skorší odchod do dôchodku by mal byť podmienený rodičovstvom, nie materstvom.

Vlády by mali mať možnosť prehodnotiť nastavenie dôchodkového stropu, tvrdí Pellegrini

Návrh ústavného zákona na zastropovanie dôchodkového veku by mal počítať do budúcnosti aj s vývojom udržateľnosti verejných financií. Po skončení rokovania vlády to naznačil premiér Peter Pellegrini (Smer), podľa ktorého by mohla existovať možnosť, že by vlády mohli v budúcnosti prehodnocovať nastavenie zákona.

„Z pohľadu vlády je kľúčové a veľmi by sme si želali, keby to tam bolo a bolo by zodpovedné z ekonomicko-hospodárskeho pohľadu, ak by naozaj mohla byť niekde, či už potom niekde v nižších právnych predpisoch zmienka, že vlády budú musieť prihliadať v budúcnosti na ekonomickú a hospodársku situáciu danej krajiny, trvalú udržateľnosť verejných financií a vždy v nejakých pravidelných periódach možno mať možnosť prehodnotiť, resp. znovu otvoriť diskusiu a potvrdiť, alebo zmeniť terajšie rozhodnutie,“ skonštatoval Pellegrini.

Takéto nastavenie by podľa premiéra mohlo poslanecký návrh ešte vylepšiť, pričom je presvedčený, že by to znamenalo aj „určitý prejav zodpovednosti voči verejným financiám do budúcnosti“.

Návrh ústavného zákona je aktuálne v parlamente v druhom čítaní. Na definitívne schválenie je potrebná ústavná väčšina.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #penzijný vek