Záhada rigoróznej práce

Dve rigorózne práce s rovnakým názvom a rovnakým počtom strán. Jedna bola obhájená v roku 1999 v Bratislave, druhá o rok neskôr v Banskej Bystrici a spája sa s menom šéfa parlamentu a SNS Andreja Danka. Politik sa rozhodol jej obsah pred verejnosťou aj médiami utajiť. Ak si to aj nakoniec rozmyslí, otázka, či práce nemôžu byť totožné, zostane zrejme nezodpovedaná. Tá "bratislavská" totiž zmizla.

17.10.2018 13:20 , aktualizované: 18:06
andrej danko Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata (386)

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave potvrdila existenciu dokumentu, ktorý nesie totožný názov a má aj podobný rozsah. Práca s názvom Verejná správa a jej charakteristické črty, ktorá bola obhajovaná o rok skôr ako Dankova, sa však stratila. „Hľadali sme ju od pondelka, ale z knižnice som dostal informácie, že taká práca nie je u nás k dispozícii, hoci by mala byť,“ uviedol dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda. Spresnil, že naposledy bola prezeraná v priestoroch knižnice 21. februára 2011. O osem mesiacov zaevidovali opäť žiadosť o prezeranie tohto materiálu. Po pár minútach však žiadateľ objednávku zrušil. „Ďalší záujemca o štúdium práce sa ozval 17. septembra tohto roka, ale v tom čase sa už práca nedala nájsť,“ skonštatoval Burda. Kde sa mohol dokument stratiť a či ho niekto vyniesol z knižnice, povedať nevedel. „Situácia nás mrzí, ale po práci budeme pátrať ďalej,“ prisľúbil dekan.

Záverečné práce o verejnej správe neboli v tom čase nezvyčajné. „Vtedy sa robila reforma štátnej správy, len u nás je 24 prác na podobnú tému,“ vysvetlil Burda. Podľa neho tiež nie je šťastné opierať sa len o počet strán, pretože rozsah bol formalizovaný, odporúčaný počet strán bol 60 až 80.

Univerzita chce preveriť, či jej nechýbajú aj ďalšie práce

Opakovaniu podobných situácií chce univerzita zabrániť. „Chystáme sa zreevidovať knižničný fond, pričom sa sústredíme najmä na záverečné a rigorózne práce, ktoré nie sú v elektronickej podobe,“ priblížil Burda. Preveria tiež, či im nechýbajú aj ďalšie. „Aktuálne to neviem vylúčiť,“ priznal dekan. Problém podľa neho je, že študenti zhruba pred dvadsiatimi rokmi nemali povinnosť odovzdávať záverečné práce do knižnice. Zároveň neboli evidované v elektronickej forme. To by sa malo čoskoro zmeniť. Porovnať chcú zoznam absolventov školy a záverečné práce v knižnici.

S postupom Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá na žiadosť šéfa národniarov odmietla rigoróznu prácu sprístupniť, Burda súhlasí. „Keby takú žiadosť adresoval absolvent nám, postupovali by sme rovnako,“ povedal Burda a dodal, že ak sa ich škola v budúcnosti dostane do podobnej situácie, okamžite sa urobia z práce kópie vrátane elektronickej, aby sa nestratila. Fakulta si zároveň dá vypracovať právny posudok, čo robiť, ak jej bývalý absolvent pošle žiadosť o obmedzenie či utajenie práce. „Zvážiť sa musí zákon o duševnom vlastníctve, európske nariadenie o ochrane osobných údajov GDPR, medzinárodné dohody či judikáty,“ vymenoval dekan. Analýza by mala byť hotová do dvoch mesiacov. Prax je v súčasnosti taká, že stačí, ak absolvent požiada o obmedzenie prístupu. Súhlas univerzity na to nie je potrebný. „Ide o jednostranný právny úkon, ale osobne by som bol radšej, keby boli práce dostupné,“ uzavrel Burda.

Video

Rezort školstva sa od treníc okolo zverejnenia Dankovej práce dištancuje. „Je to plne v kompetencii univerzity, aby v prípade rigoróznej práce predsedu parlamentu konala podľa svojho uváženia,“ uviedla ministerka Martina Lubyová (nom. SNS). Pripomenula, že toto nemá jej rezort vo svojej kompetencii. Podľa Lubyovej „je to medzi autorom práce a danou univerzitou, ktorí si riadia vzťahy“. Ministerstvo vysvetlilo, že záverečné práce sa dnes odovzdávajú v tlačenej papierovej aj v elektronickej podobe. Nakladanie s nimi si vysoké školy upravujú v interných predpisoch. „Je však nutné, aby autor práce vopred súhlasil s jej zverejnením a sprístupnením prostredníctvom centrálneho registra záverečných a kvalifikačných prác,“ objasnil rezort.

Univerzita vyhovela žiadosti o zneprístupnenie práce

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) vyhovela Dankovej žiadosti o znesprístupnenie. Odvolala sa na právnu analýzu, ktorá vzhľadom na autorský zákon zverejnenie neodporučila. Na druhej strane si vedenie banskobystrickej školy myslí, že sám politik by mal verejnosti prácu ukázať. „Postup vedenia univerzity je v súlade so zákonom, ale máme eminentný záujem na sprístupnení predmetnej rigoróznej práce,“ zdôraznil Vladimír Hiadlovský, rektor univerzity. Bez súhlasu autora majú zviazané ruky. Vedenie preto adresovalo Dankovi výzvu na sprístupnenie práce, podpísalo ju aj 1 715 študentov, pracovníkov UMB aj verejnosť. „Vyzývame autora práce, aby v záujme akademických hodnôt, etiky a morálky, ku ktorým sa sám hlási, dal univerzite bezodkladne súhlas na sprístupnenie práce,“ žiada rektor Hiadlovský. Na podporu tejto výzvy včera večer plánovali pred školou v Banskej Bystrici protesty. Proti utajovaniu Dankovej práce sa malo protestovať aj v Bratislave pred sídlom SNS.

Denník Pravda sa obrátil na predsedu parlamentu s otázkou, či predsa len nepovolí prístup k jeho práci. Do uzávierky neodpovedal. K výzve rektora Hiadlovského sa cez hovorcu Tomáša Kostelníka vyjadril uplynulý víkend, keď odkázal, že jeho práca nie je utajená, pretože zodpovedné osoby na UMB majú ku nej prístup. Zároveň Danko pripomenul, že politika na akademickú pôdu nepatrí.

Pre rigoróznu prácu padlo aj trestné oznámenie

Od utorka musí Danko zároveň čeliť trestnému oznámeniu, ktoré podala na Generálnej prokuratúre podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Políciu žiada, aby preverila postup banskobystrickej univerzity a tiež to, či politik nezneužil právomoci verejného činiteľa, keď obmedzil prístup k svojej práci. Konanie političky šéf národniarov nekomentoval.

UMB informovala, že 21. septembra dostala od Danka písomnú žiadosť s požiadavkou, aby prácu neposkytovala, nepožičiavala ani žiadnym iným spôsobom verejne nesprístupňovala iným osobám. Jej obhajobu absolvoval v júni 2000. Keď začali niektoré médiá spochybňovať Dankovo právnické vzdelanie a titul, šéf národniarov sa bránil, že jeho práca utajená nie je a užší okruh zodpovedných osôb na univerzite vrátane rektora k nej má kedykoľvek prístup. Vyhlásil tiež, že bude ďalej postupovať v trestnoprávnej rovine, pretože, ako zdôraznil, je tu záujem dostať sa k jeho rigoróznej práci „s cieľom manipulovať s ňou“.

© Autorské práva vyhradené

386 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #rigorózna práca