Študenti podporujú Univerzitu Mateja Bela v požiadavke zverejnenia Dankovej práce

Študentská rada vysokých škôl vyjadruje plnú podporu študentom, zamestnancom, vedeckým pracovníkom a vedeniu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) v snahe o očistenie mena univerzity a prinavrátenie dôvery v kvalitu vysokoškolského vzdelávania. "Odmietame nekalé spôsoby nadobúdania akademických titulov a žiadame o čo najrýchlejšie objasnenie okolností, týkajúcich sa rigoróznej práce JUDr. Andreja Danka.

19.10.2018 12:05
PROTEST: Danko ukហprácu! Foto: ,
Účastník protestu Danko ukáž prácu! v parku pred rektorátom Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.
debata (192)

Súčasne sme presvedčení, že najlegitímnejší spôsob objasnenia vzniknutej situácie je zverejnenie záverečnej práce širokej verejnosti," píšu študenti vo svojom stanovisku, ktoré zaslal podpredseda pre vzťahy s verejnosťou rady Martin Mlynár.

Po zverejnení informácie, že sa z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave stratila rigorózna práca s rovnakým názvom a počtom strán ako záverečná práca predsedu NR SR Andreja Danka, vzrástlo u študentov podozrenie o nečestnom nadobudnutí akademického titulu JUDr. druhým najvyšším ústavným činiteľom. „Vzhľadom na vážnosť situácie nepovažujeme za prioritu analyzovať právne kroky univerzity, ale spojenie akademickej obce a širokej verejnosti za účelom odmietnutia neférových postupov, aké v posledných týždňoch vyšli najavo. Sme toho názoru, že akékoľvek zahmlievanie alebo skrývanie sa za všeobecné nariadenia o ochrane osobných údajov je zo strany akademických funkcionárov neakceptovateľné, keďže takýto spôsob komunikácie len prehlbuje vznikajúcu krízu v slovenskom vysokom školstve,“ vysvetlili študenti.

Študenti žiadajú slovenskú akademickú obec, vrátane akademických funkcionárov, ak jej záleží na akademickej etike, aby jednohlasne odsúdili všetky nečestné a neetické praktiky odovzdávania záverečných prác a získavania akademických titulov.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici