Pravda je Senior Friendly

Denník Pravda získal ocenenie za príkladný a ústretový prístup k ľuďom staršej generácie. Po prvých dvoch ročníkoch súťaže Senior Friendly, keď Pravda organizátorom z občianskych združení Bagar a kreatívny Klub Luna poskytla širokú mediálnu pomoc, sa tentoraz do podujatia aj aktívne zapojila. Výsledkom je najvyššie ocenenie v kategórii Médiá, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie. Víťaznú plaketu v piatok podvečer v bratislavskom Zichyho paláci prevzala v mene redakcie šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková.

19.10.2018 18:50
ocenenie, senior friendly Nora Slišková Soňa... Foto: ,
Denník Pravda dostal ocenenie Senior Friendly 2018. Plaketu prevzala šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková (druhá sprava) spolu s redaktorkami Soňou Pacherovou (vľavo) a Dorotou Hudecovou. Na snímke je aj jeden z organizátorov Miloš Nemeček z občianskeho združenia Bagar.

„Ocenenie, ktorého sa nám dostalo, si veľmi vážime. Dôstojná staroba, starostlivosť o seniorov a úcta k nim je kľúčová téma pre celú spoločnosť. To, ako sú jednotlivé krajiny schopné sa k nej postaviť, je aj výpoveďou o ľuďoch, ktorí v nich žijú,“ zdôraznila pri tejto príležitosti šéfredaktorka. Treba si podľa nej priznať, že Slovensko má voči skôr narodeným stále veľké dlhy a rezervy. „Náš denník im preto venuje mimoriadnu pozornosť. Najmä prostredníctvom pravidelnej prílohy Užitočná Pravda na nich myslí každý deň. Aj naďalej budeme robiť pre pomoc a ochranu seniorov všetko, čo je v našich silách,“ sľúbila Slišková.

Denník Pravda dostal ocenenie Senior Friendly...
Deti z folklórneho súboru Klnka.
+1Lívia Matulová Osvaldová z občianskeho...

„Okrem všetkých aktivít, ktoré Pravda dlhodobo robí pre dôchodcov, si veľmi vážime aj to, čo počas celej jej existencie urobila pre súťaž Senior Friendly,“ vyzdvihol podiel denníka na úspechu súťaže šéf OZ Bagar Miloš Nemeček.

Plakety Senior Friendly si v rámci slávnostného galavečera okrem Pravdy prevzalo aj desať ďalších organizácií, inštitúcií, firiem, združení aj jednotlivcov – za ponuku rôznych výhod, služieb, výrobkov, aktivít a iných benefitov pre dôchodcov. Medzi nimi sú napríklad Nadácia Chemosvit, samospráva mesta Prešova či COOP Jednota.

Osem ocenených si zase odnieslo čestné uznania Senior Friendly. Medzi nimi aj dve dámy: Viera Cichá z firmy Vera, za netradičné poskytovanie kaderníckych služieb seniorom s osobitými potrebami, spojené s muzikoterapiou, dotykovou terapiou a rozvojom jemnej motoriky. A tiež Silvia Valovičová, ktorej firma Mnemo ponúka starším tréningy pamäti či koordinačné cvičenia na zlepšenie činnosti mozgu.

Už predpoludním odznelo v priestoroch kultúrnej pamiatky veľa podnetných myšlienok na odbornej konferencii, ktorá sa, podobne ako v predchádzajúcich ročníkoch, opäť zamerala na vážnu celospoločenskú tému starnutia. Ombudsmanka Mária Patakyová na nej hovorila napríklad o dodržiavaní ľudských práv seniorov, o sociálnom zabezpečení v starobe, o problémoch okolo vyplácania dôchodkov a iných dávok.

Staroba nemusí znamenať len chorobu či samotu

„Rétorika okolo starnutia nesmie byť iba negatívna. V každom veku možno nájsť krásu. Staroba vôbec nemusí znamenať len stratu zdravia, kontaktov s rodinou, samotu, záťaž, ohrozenie – ale aj slobodu robiť všetko, na čo máte chuť!“ zdôraznila vo svojom príspevku riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Sylvia Porubänová. Ponúkla pohľad na starnutie v minulosti, keď si ako mladá sociologička na stáži v istom domove dôchodcov všimla, že jeho klienti bez zjavnej vonkajšej príčiny, len preto, že sa cítili byť na ťarchu a stratili chuť do života, väčšinou do pol roka umreli. A pridala kontrast zo súčasnosti, ako nedávno vo vyspelom zahraničí videla bilbord s reklamou na luxusnú bielizeň, ktorú decentne predvádzala možno už sedemdesiatnička.

Aj v sobotu bude Zichyho palác fungovať v znamení bohatých sprievodných podujatí a aktivít pre seniorov. Napríklad v podobe prednášok o komunikačnej a finančnej gramotnosti, o význame stravovania a životosprávy v staršom veku, o športovaní, trénovaní pamäti a podobne. Novinárka a herečka Oľga Belešová príde diskutovať na tému Seniori v médiách, do kresla pre hosťa si sadne inšpiratívna seniorská osobnosť, moderátorka, publicistka a riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni Alena Heribanová. „Chystáme aj módnu prehliadku, na ktorej budú modely predvádzať výhradne dámy v seniorskom veku,“ pozýva riaditeľka Klubu Luna Lívia Matulová Osvaldová.

Výsledky tretieho ročníka súťaže

Plaketa Senior Friendly 2018

  • Zdravotnícke zariadenia a neziskové organizácie: Nadácia Chemosvit, Svit, Cyklokoalícia o. z., Bratislava; Občianske združenie Nádej seniorom, Janova Lehota; Banskobystrický okrášľovací spolok o. z.
  • Médiá, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie: Redakcia Pravda, vydavateľstvo Perex, a. s., Bratislava; Rádio Regina Západ; RTVS; Žilinská univerzita
  • Miestne a regionálne samosprávy: Mesto Prešov
  • Veľké a stredné spoločnosti: COOP Jednota, spotrebné družstvo; Poštová banka, a. s; Henkel Slovensko

Čestné uznanie Senior Friendly 2018

  • Zdravotnícke zariadenia a neziskové organizácie: Špecializovaná nemocnica pre ortopedickú protetiku, Bratislava; Alžbetínske naivné divadlo o. z., Bratislava; Rada seniorov v Bratislave-Dúbravke; RESOTY o. z. – resocializačná komunita Antona Srholca, Bratislava; Stratégie pomoci o. z., Bánovce nad Bebravou
  • Médiá, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie: Nautilus D. J., s. r. o.
  • Živnostníci, fyzické osoby: Viera Cichá – VERA, Silvia Valovičová – MNEMO

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #denník Pravda #Senior Friendly