Na dvere už nekompromisne klope jeseň

Babie leto sa lúči. Ochladzovať sa začne už tento víkend a naplno to pocítime okolo stredy, keď denné teploty klesnú približne na desať stupňov. Končí sa obdobie, keď bolo na október veľmi teplo a pociťovali sme aj deficit zrážok. Klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Pavol Faško pripomína, že najmä posledné dva týždne boli takmer letné.

20.10.2018 07:00
pocasie, jesen, teplo, chapec, dievča Foto: ,
Slnečné jesenné dni ešte stále prajú vychádzkam ,,naľahko".
debata (1)

„Túto stredu bolo v Michalovciach 24,5 a vo štvrtok 24 stupňov. Podobné hodnoty boli najmä v pondelok a v utorok namerané na viacerých meteorologických staniciach na východnom Slovensku,“ zhodnotil Faško. Vysoké teploty boli aj týždeň predtým, keď sme zažili ešte letné dni. „Dní, keď teplota dosiahla minimálne 25 stupňov, bolo päť hneď po sebe, čo je štvrtá najdlhšia séria letných dní v októbri od polovice 20. storočia. Posledný z týchto dní bol 13. októbra, podobné série sa v minulosti vyskytovali v prvej dekáde októbra a teraz sa to prihodilo takmer v polovici mesiaca,“ podotkol klimatológ.

Rekordný rozdiel v minimálnej a maximálnej dennej teplote

Počas odchádzajúceho babieho leta málo pršalo a rozdiely medzi minimálnou a maximálnou dennou teplotou boli veľké. V Kamenici nad Cirochou bola 16. októbra minimálna denná teplota 0,6 a maximálna až 24 stupňov. Rozdiel 23,4 stupňa prekonal dovtedajší rekordný rozdiel v minimálnej a maximálnej dennej teplote, ktorý sa viazal k 27. októbru 1975. Vtedy mal hodnotu 22,8 stupňa.

Faško upozorňuje, že úhrny zrážok sú za posledných sedem týždňov mimoriadne nízke. „Málo pršalo napríklad v oblasti Podunajskej nížiny, od 3. septembra dodnes spadlo v Podhájskej iba 11 milimetrov, v Žihárci 12 a v Nitre, Hurbanove a Dudinciach 13 milimetrov. Nepršalo ani na strednom Slovensku a od 4. septembra ani na východe. V Košiciach spadlo len 15 milimetrov zrážok, podobne ako v Michalovciach,“ sumarizuje klimatológ. Deficit zrážok je v spomínaných oblastiach okolo 60 až 70 milimetrov oproti normálu, čo sa prejavuje na prítokoch riek a hodnotách spodnej vody.

V najbližšom období sa nielen ochladí, ale aj zaprší a zafúka. Ochladenie podľa Faška pocítime už cez víkend, okolo stredy aj v najteplejších oblastiach Slovenska bude len okolo 10 stupňov. Vo vyššie položených miestach možno očakávať aj sneženie, takže je tam najvyšší čas na prezúvanie pneumatík. „Ochladenie nebude krátkodobé a potrvá do konca októbra. Pri pohľade na dátum v kalendári však nejde o nič výnimočné, skôr o počasie, ktoré tomuto ročnému obdobiu prináleží,“ dodal klimatológ.

Ako bude?

  • Sobota 20. októbra – Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Denné teploty 15 až 20 stupňov
  • Nedeľa 21. októbra – Premenlivá, prechodne veľká oblačnosť. Nočné teploty 8 až 4, denné 10 až 15 stupňov.
  • Pondelok 22. októbra – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 5 až 0, denné 13 až 17 stupňov.
  • Utorok 23. októbra – Prevažne veľká oblačnosť. Nočné teploty 4 až –1, denné 10 až 15 stupňov.
  • Streda 24. októbra – Premenlivá oblačnosť, na viacerých miestach dážď. Nočné teploty 5 až –1, denné 7 až 12 stupňov.
1 debata chyba