MŽP zavedie zálohovanie PET fliaš, už pracuje na nastavení systému

Minister životného prostredia László Sólymos sa rozhodol zaviesť systém zálohovania PET fliaš, ktoré by sa mohlo už aj na Slovensku stať čoskoro realitou. Potvrdil to hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Tomáš Ferenčák. „Minister životného prostredia už oznámil na viacerých fórach, že je rozhodnutý zálohovanie zaviesť,“ uviedol. Dodal, že v súčasnosti envirorezort odštartoval diskusie na tému, ako nastaviť celý systém.

22.10.2018 12:12
odpad, recyklovanie, pet flasa, olo Foto: ,
Európska komisia nedávno rozhodla, že členské štáty EÚ vrátane Slovenska budú povinné do roku 2025 zabezpečiť zber 90 percent jednorazových plastových fliaš, napríklad prostredníctvom zálohovania.
debata (11)

Doteraz analyzoval systémy v iných krajinách a spravil odhady nákladov. „Na druhej strane nie je možné efektívne a fungujúce zálohovanie zaviesť bez aktívnej účasti všetkých subjektov na trhu. Diskusie sa len začali, konkrétne výstupy ešte nie sú k dispozícii,“ konštatoval Ferenčák.

Na slovenský trh sa dostane ročne až 1,1 miliardy fliaš, recykláciou sa ich vyzbiera približne 60 percent. Európska komisia nedávno rozhodla, že členské štáty EÚ vrátane Slovenska budú povinné do roku 2025 zabezpečiť zber 90 percent jednorazových plastových fliaš, napríklad prostredníctvom zálohovania. Na Slovensku sú výrobcovia zodpovední za zber, likvidáciu či recykláciu odpadov z obalov, ktoré uvedú na trh. Táto filozofia sa v prípade zálohovania PET fliaš nezmení, čiže zálohovanie by mali zaplatiť výrobcovia, ktorí sa však už teraz sťažujú, že platia príliš veľa. V prípade zálohovania bude nutné nakúpiť automaty, vytlačiť etikety a doriešiť, kto a akým spôsobom bude plastové fľaše zbierať.

Slováci to podporujú

Väčšina Slovákov podporuje zavedenie zálohovania plastových fliaš a plechoviek. V ankete, ktorú na sociálnej sieti uskutočnil Inštitút environmentálnej politiky (IEP), sa za zálohovanie vyslovilo 95 percent ľudí, päť percent bolo proti. Hlasovalo pritom vyše štyritisíc ľudí. IEP tvrdí, že vratný systém prináša vysokú mieru triedenia PET fliaš a plechoviek, environmentálne benefity, ale aj vyššie náklady pre výrobcov. Systém zálohovania PET fliaš funguje v desiatich krajinách Európy – na Islande, vo Fínsku, Švédsku, Nórsku, Dánsku, Nemecku, Litve, Estónsku, Chorvátsku a Srbsku. Výška zálohy sa pohybuje od sedem do 40 centov. Návratnosť zálohovaných plastových fliaš dosahuje v týchto krajinách až 90 percent.

Odporcovia zálohovania, väčšinou výrobcovia, hovoria, že zálohovanie PET fliaš môže viesť k ohrozeniu plnenia cieľov stanovených pre iné druhy plastov. Zálohový systém podľa nich vytvorí na spotrebiteľov nové nároky na dodatočné triedenie. Budú musieť samostatne triediť PET fľaše, čo následne povedie k demotivácii a poklesu triedenia plastov ako celku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #László Solymos