Nechceme spolitizovanie témy národnostných divadiel, novelu sťahujeme, tvrdí Most-Híd

Poslanci koaličnej strany Most-Híd v pondelok stiahli z rokovania parlamentu návrh novely zákona o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti. Chceli ňou presadiť, aby národnostné divadlá prešli do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry.

22.10.2018 13:50
bela bugar Foto: ,
Šéf Mostu-Híd Béla Bugár.
debata

Svoje rozhodnutie zdôvodnili potrebou diskutovať o téme odborne a zabrániť spolitizovaniu diskusie. „Rešpektujeme, že každý má právo na názor a ten môže prezentovať aj verejne. V žiadnom prípade však nechceme, aby téma národnostných divadiel, a tým aj kultúra národnostných menšín, bola viac spolitizovaná,“ informovala hovorkyňa Mostu-Híd Klára Debnár.

Tému chcú zaradiť do novej stratégie kultúry národnostných menšín ako jednu z hlavných tém. „Participatívny proces tvorby Stratégie miestnej a regionálnej kultúry a kultúry národnostných menšín Slovenskej republiky do roku 2030 prebieha na ministerstve kultúry, ktorej gestorom je štátny tajomník Konrád Rigó,“ vysvetlila Debnár s tým, že do tvorby stratégie sú zapojení predstavitelia jednotlivých menšín.

Predkladatelia zároveň upozorňujú na fakt, že spomedzi regionálnych divadiel, ktoré sú financované krajmi, práve národnostné divadlá patria medzi tie, ktoré sú najviac podfinancované. „Očakávame preto od predstaviteľov krajov, aby svoje politické deklarácie o vážnosti záujmu a starostlivosť o profesionálne umelecké telesá národnostných menšín premietli do reálnych krokov a spravili nevyhnutné finančné opatrenia na zlepšenie ekonomickej situácie týchto divadiel,“ dodávajú zákonodarcovia.

Skupina poslancov NR SR za Most-Híd pôvodne predložila návrh právnej úpravy na aktuálnu schôdzu parlamentu. Cieľom bolo povýšiť postavenie národnostných divadiel z regionálnych na štátne divadlá a finančne posilniť v súčasnosti vyššími územnými celkami podfinancované organizácie.

Do diskusie sa zapojil aj predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Upozorňoval, že legislatívny návrh by mohol vyvolať protinávrh na zníženie príjmu z podielových daní pre krajské samosprávy. Za lepšie riešenie ako otvárať otázku zmeny zriaďovateľa považuje dohodu o finančnej pomoci štátu pre národnostné divadlá a ich nadregionálnu pôsobnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #novela zákona