Doktor podvodník už čelí trestnému oznámeniu

S falošnými lekármi ordinujúcimi po Slovensku sa v ostatnom čase roztrhlo vrece. Jeden z nich donedávna pracoval aj v zariadení s názvom Relax Epicentrum v Dunajskej Strede. Tamojšia polícia prípad tohto "doktora" vyšetruje už od leta a opäť vyzvala občanov, ktorí s ním prišli do kontaktu, aby bezodkladne oznámili akékoľvek informácie dôležité pre objasnenie jeho konania.

22.10.2018 18:00
lekár, liek, pacient Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Pacientom mal poskytovať zdravotnú starostlivosť, vyšetrovať a vykonávať diagnostiku na zdravotníckych prístrojoch. Takisto im mal predpisovať a predávať predražené výživové doplnky a lieky,“ približuje odhaleného podvodníka informácia na facebookovej stránke Policajného zboru. Podľa doterajších zistení sa mal tejto činnosti venovať minimálne od marca do augusta tohto roka.

Prípad falošného dunajskostredského lekára vyšetrujú policajti ako podozrenie z prečinu podvodu, ako aj z trestných činov poškodenia zdravia, ohrozenia zdravia nepovolenými liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami.

"Existuje podozrenie, že mohlo dôjsť jednak k spáchaniu trestného činu vo vzťahu k poškodeniu zdravia občanov, ako aj trestného činu podvodu, a tiež môže ísť o neoprávnené používanie prístrojovej techniky na diagnostiku. A dôležité je zistiť, či spomínané prístroje spĺňajú príslušnú certifikáciu,” zdôvodnil už v auguste trnavský župan Jozef Viskupič podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa, keďže samosprávny kraj sám osebe nevie tieto skutky preukázať. Zároveň Viskupič ľudí upozornil, aby v budúcnosti nenavštevovali nedôveryhodné prevádzky mimo riadnej siete zdravotníckych zariadení.

Ministerstvo zdravotníctva považuje takýto prístup k pacientom za absolútne neprípustný.
hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová

Pri previerke situácie orgánmi kraja sa zistilo, že nelegálny doktor nemal na prevádzku svojej ambulancie nijaké povolenie a ani on sám nebol oprávnený poskytovať lekársku starostlivosť. Nie je totiž registrovaný Slovenskou lekárskou komorou a nie je ani odborným garantom v žiadnom zdravotníckom zariadení.

Zamestnanci oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie vyššieho územného celku vykonali ihneď po vypuknutí škandálu aj dozor na mieste, kde sa mala ordinácia nachádzať. Už v tom čase však bola pred zatvorením, niekoľko osôb z nej všetko sťahovalo preč a úradníkom tvrdili, že sa tam predávala iba pitná voda v plastových nádobách.

Prípad nie je ojedinelý

„Odbor zdravotníctva nášho kraja vykonáva teraz oproti minulosti trojnásobne viac kontrol zdravotníckych zariadení, čím sa snažíme predísť ohrozeniu zdravia obyvateľov a akémukoľvek porušovaniu legislatívy zo strany poskytovateľov,“ zdôraznil Viskupič.

Prípad dunajskostredského lekára podvodníka nie je ojedinelý. Už v roku 2016 napríklad verejnosť pobúrila kauza plastického chirurga, ktorý bez licencie, ale aj bez ochranného rúška, nedodržiavajúc základné hygienické zásady, operoval ženám len v lokálnej anestézii prsníky v zariadení v centre Bratislavy.

V júni tohto roku zase zarezonovalo odhalenie absurdného tandemu v bratislavskom súkromnom domove seniorov Iris. Vyučený kuchár a dievča so základným vzdelaním sa tam dlhodobo vydávali za lekára a ošetrovateľku a svojím konaním mohli dokonca viacerým klientom spôsobiť smrť. A naposledy sa teraz v októbri objavil falošný zubár, ktorý zrejme niekoľko rokov bez zábran plomboval aj trhal pacientom zuby v obci Veselé pri Piešťanoch. Ambulanciu mal zriadenú v rodinnom dome vedľa miestnej krčmy. Existuje podozrenie, že veľa ďalších podobných „felčiarov“ zostáva neodhalených.

Eliášová: Je to neprípustné

„Ministerstvo zdravotníctva považuje takýto prístup k pacientom za absolútne neprípustný. Každý lekár musí mať licenciu na výkon povolania a povolenie na prevádzkovanie ambulancie. Ak má ktokoľvek vedomosť či podozrenie o tom, že niekto vykonáva činnosť bez splnenia týchto podmienok, mal by kontaktovať orgány činné v trestnom konaní,“ napísala v stanovisku zdravotníckeho rezortu hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Orgánmi oprávnenými vydať povolenia na výkon takejto činnosti sú podľa platnej legislatívy iba ministerstvo zdravotníctva alebo príslušný samosprávny kraj. Zdravotnícke zariadenie musí mať na viditeľnom mieste uvedené obchodné meno, meno a priezvisko lekára, odborné zameranie a krajom schválené ordinačné hodiny. Ambulancie by tiež mali mať zverejnený cenník. To, či zdravotnícke zariadenie má povolenie na prevádzkovanie, si občania môžu skontrolovať na webových stránkach jednotlivých krajov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunajská Streda #trestné oznámenie #doktor