Kiska vytiahol správu tajnej služby

Prezident Andrej Kiska si krátko po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyžiadal od Slovenskej informačnej služby informácie o pôsobení talianskej mafie u nás. Tvrdí, že do rúk sa mu dostal dokument, ktorý opisoval podvody s agrodotáciami, obsahoval mená zainteresovaných, sumy, názvy firiem. Obviňuje políciu, že nekoná, tá však jeho slová vyvracia.

22.10.2018 20:00
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska
debata (394)

„Po tom, čo sa začala spomínať talianska stopa a talianska mafia, ktorej sa Ján Kuciak vo svojich článkoch venoval, vyžiadal som si od Slovenskej informačnej služby informácie o jej pôsobení u nás. To, čo som dostal na stôl, ma doslova šokovalo. Išlo o niekoľkostranový a pomerne podrobný dokument, aké bežne od SIS nedostávam,“ napísal Kiska pre publikáciu, ktorú pripravuje Denník N.

Dokument mal obsahovať informácie za ostatných takmer desať rokov a opisoval, ako sa „dejú podvody s agrodotáciami a pozemkami na Slovensku“. Kiska ďalej píše, že v správe SIS boli konkrétne mená najmä z východného Slovenska, talianske aj slovenské.

Ďalej konkrétne sumy, konkrétne názvy firiem, ktoré sú podozrivé z obrovských podvodov. „Hovoríme o desiatkach miliónov eur, ktoré boli neoprávnene vyplácané a časť z ktorých končila vo vrecku konkrétnych ľudí. Boli tam napísané prepojenia, kto, kde a s kým sa na týchto aktivitách podieľa,“ píše prezident.

Kiska: Kryla ich štátna mafia

Ďalej sa Kiska sťažuje, že výsledkom bolo ticho, nenasledovalo zatýkanie ani masívna aktivita polície. „Tí ľudia boli krytí štátnou mafiou, policajtmi, politikmi, ktorí úmyselne nič nevyšetrovali a zametali veci pod koberec. Museli byť krytí aj vedením polície, ktorá od Slovenskej informačnej služby tieto informácie dostávala. A museli ich mať aj na ministerstve vnútra a úrade vlády, kde pracovali minimálne dvaja ľudia, čo mali k podozrivým osobám veľmi blízko,“ konštatuje prezident.

Istú podobnosť vidí aj okolo podozrenia, že pri únose občana Vietnamu pomáhali naše štátne orgány. V závere vyslovuje obavu, že tento osmičkový rok vojde do dejín ako jeden z najhorších v našej histórii.

Redakcia Pravda požiadala o stanovisko Slovenskú informačnú službu, do uzávierky sa však nevyjadrila. „V prípade dvojnásobnej vraždy novinára a jeho priateľky sú obvinené štyri osoby, v prípade "únosu Vietnamca“ prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania, v prípade „agrodotácií“ polícia koná," vyjadrilo sa oddelenie komunikácie Prezídia Policajného zboru.

© Autorské práva vyhradené

394 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #vražda novinára Jána Kuciaka #agrodotácie