V Kočnerovej kauze zmizli spisy. Žitňanská neverí na náhodu

Minister spravodlivosti Gábor Gál potvrdil zmiznutie približne 300 strán spisu týkajúceho sa kauzy Technopol. Ako ďalej povedal novinárom po návšteve Okresného súdu Bratislava I, vo veci podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

23.10.2018 07:13 , aktualizované: 19:12
technopol Foto: ,
Budova Technopolu.
debata (416)

Podľa Gála bude po prešetrení celej veci vyvodená aj personálna zodpovednosť. Dodal, že časť materiálu by mohla byť zrekonštruovaná na základe elektronických záznamov.

„Rozprával som sa s vedením Okresného súdu Bratislava I a krajského súdu. Je možné, že bude potrebné vyvodiť aj osobnú zodpovednosť. Ja sám vo veci podávam trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dobrou správou je, že pomernú časť z chýbajúcich tristo strán vieme rekonštruovať, nakoľko spis sme mali v marci aj na ministerstve spravodlivosti, kde sme urobili zo spisu fotokópie,“ povedal Gál. Či sa podarí nahradiť všetko, nevie.

Chýba časť, ktorá je dôležitá

Potvrdil, že zo spisu chýbajú strany 43 až 330, čo na nich bolo, nie je zrejmé. Minister si myslí, že zmiznutú časť musel niekto pravdepodobne vziať, do kontaktu s ním malo prísť „veľa“ ľudí. „Mohlo sa stať a v minulosti sa už stalo, že časť spisu sa našla niekde v inom spise, že zlyhá ľudský faktor, ale toto je pre mňa trošku podozrivé, že chýba tá časť spisu, ktorá môže byť pre vec veľmi významná,“ skonštatoval.

O zmiznutí približne troch stoviek strán z Okresného súdu Bratislava I informoval ako prvý denník SME. Kauza Technopol sa týka sporov o majetok v hodnote približne 20 miliónov eur.

Súd sa bráni

Bratislavský súd v prvom okrese sa bráni a tvrdí, že konal. „Zákonný sudca v predmetnej veci oznámil informáciu o chýbajúcej časti spisu predsedníčke Okresného súdu Bratislava I dňa 10. októbra 2018. Dňa 12. októbra predsedníčka súdu vydala pokyn na rekonštrukciu spisu. V tomto čase prebieha prešetrovanie predmetnej veci. Až po ukončení prešetrenia bude možné podrobne informovať o jeho výsledku,“ reagovala jeho predsedníčka Anna Kašajová.

Kedy sa časť spisu stratila, nie je jasné. Zákonným sudcom bola Miriam Repáková, ktorá však mala požiadať o vylúčenie z dôvodu zaujatosti. Poukazovala podľa nej na nemiestnu medializáciu, z ktorej vyplývalo, že rozhoduje v prospech Kočnerových ľudí. Zákonnosť jej rozhodovacieho postupu spochybnil aj Gál, ktorý v júli podal návrh na jej disciplinárne stíhanie a navrhol jej na pol roka strhnúť polovicu platu. Dnes má vec iný sudca.

Čimo: Osôb môže byť celý rad

K spisu má prístup viacero ľudí. Sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo vysvetľuje, že oprávnenými osobami sú štandardne sudca, ktorému je vec pridelená, jeho vyšší súdny úradník, podporný aparát ako vedúci kancelárie, zapisovateľky, prípadne vedenie súdu. Môžu doň nahliadať strany sporu.

„Tých osôb môže byť v zásade celý rad. Je pravda, že pri takom veľkom obehu spisov sa občas môže stať, že je z nich niečo vyňaté alebo je spis omylom zaradený do iného spisu. Obvykle však platí, že ak to v budove je, tak sa to nájde. Podmienkou je však poctivá žurnalizácia spisu, jeho chronologické vedenie a register jednotlivých častí či príloh, ktoré sa vždy číslujú,“ opísal Čimo. Podľa neho sa chyby stávajú. Ak sú však na súde podklady a zmeny sa poctivo evidovali, spätne sa dá dosledovať, čo sa so spisom dialo. Jednotlivé časti, ktoré sú elektronicky zálohované, sa dajú obnoviť. „Dá sa však súhlasiť, že to práve v tejto veci pôsobí podozrivo,“ podotkol Čimo.

Žitňanská neverí na náhody

Kauza Technopol je vážna a citlivá a keď sa stratí dôležitá časť spisu, človek neverí na náhody. Novinárom to povedala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená).

„Pozerám sa na to s pohoršením. Reakcia ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), ktorý podal trestné oznámenie, bola úplne na mieste,“ myslí si. Na otázku, čo to vypovedá o danom súde, z ktorého sa časť spisu stratila, Žitňanská uviedla, že o organizácii to nemusí vypovedať nič. „Môže to vypovedať niečo o konkrétnych ľuďoch, ale na to potrebujeme poznať výsledky vyšetrovania. Ak predsedníčka súdu nekonala napriek tomu, že o tom vedela, tak to som prekvapená, lebo konať mala,“ dodala poslankyňa.

Video

Marianovi Kočnerovi sa navyše vracia vyše 20-ročná aféra spojená s Technopolom, ktorá vyústila do únosu syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Podvod na bratislavskej spoločnosti Technopol sa mal stať v roku 1992, keď firma vyplatila istej holandskej firme 2,3 milióna dolárov (2 milióny eur) za dodávku textilu, ktorá sa nikdy neuskutočnila. V prípade boli okrem Michala Kováča mladšieho obvinené ďalšie štyri osoby vrátane Kočnera. Po zavlečení svojho syna do Rakúska prezident Kováč v roku 1997 udelil obvineným milosť s odôvodnením, že prípad sa spolitizoval s úmyslom potupiť ho.

Vlani v apríli zrušil parlament amnestie, ktoré v roku 1998 udelil zastupujúci prezident Vladimír Mečiar aj v súvislosti so zavlečením Kováča mladšieho. Poslanci zároveň zrušili milosť prezidenta svojmu synovi, pre ostatných obvinených však zostala v platnosti. Poslanci opozičnej SaS vyšli s požiadavkou, aby bola milosť zrušená aj Kočnerovi.

Bárány je proti rušeniu milostí

Bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány pripomína, že jeho osobný názor na takéto snahy je dlhodobo známy. „Som proti rušeniu amnestií a milostí. Je to jednoznačne rozvrat základov právneho štátu, bez ohľadu na sympatie či antipatie k jednotlivým osobám,“ zdôraznil Bárány. „Pri preskúmavaní predchádzajúceho rušenia milosti a amnestií Ústavný súd naznačil, že rušenie milosti pre Kováča mladšieho je viac na hrane než rušenie Mečiarových amnestií. Celé to však pokladám za veľmi nešťastný nápad. Ústavný súd naznačil, že zrušenie milosti pre Kováča odobril preto, lebo išlo o amnestiu vlastnému synovi. Neviem o rodinnom vzťahu pána Kočnera k prezidentovi Kováčovi,“ vysvetlil Bárány.

Kočner sedí od júna vo väzbe pre podozrenie z falšovania televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur, obvinený je aj v ďalších troch prípadoch. V kauze Gatex mu bolo vlani na jeseň vznesené obvinenie zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, o niekoľko týždňov neskôr čelil obvineniu z krátenia daní pre špekulatívne prevody hotelov na Donovaloch, pričom tieto i ďalšie nehnuteľnosti mu boli tohto leta zaistené. Minulý týždeň sa k nim pridalo aj obvinenie zo spoluúčasti na krátení daní pri predaji bytov v bratislavskom komplexe Five Star Residence, keď až 17 luxusných bytov predala jedna jeho firma druhej za jediné euro.

© Autorské práva vyhradené

416 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #kauza Technopol #Technopol